Normal_oudere_bellen_telefoon_smartphone

Als het aan het CDA ligt, komt er een nieuw telefoonnummer dat patiënten, families en zorgverleners kunnen bellen om zo snel de juiste zorg te krijgen. Het nummer zal 0900-ZORG moeten worden, waar 24 uur per dag naartoe gebeld kan worden. Het is een dienst naast het bekende 112, waarvoor wel direct een zorgvraag beantwoord moet worden maar waarvoor geen ambulance nodig is. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Nu blijkt het soms lastig om de juiste zorg te vinden of daar een doorverwijzing voor te krijgen. Met name in de nachtelijke uren kan dit vervelend zijn. Met een verscheidenheid aan zorgverleners en een groot zorgaanbod weten patiënten en families niet altijd goed wie ze precies moeten bellen. Een centraal nummer zou daarvoor een uitkomst zijn. Er wordt al met zo’n extra telefoonnummer gewerkt in Zweden, Denemarken en Wales.

Zorgnummer van koepelorganisaties

Er is al een zorgnummer dat is voortgekomen uit de gezamenlijke koepelorganisaties van patiënten, cliënten en familieorganisaties. Echter is dat volgens het CDA niet voldoende, omdat deze niet 24 uur per dag bereikbaar is en omdat patiënten in sommige gevallen direct doorverwezen moeten kunnen worden naar de juiste hulpverlener. Het CDA gaat het voorstel vandaag bespreken tijdens het gesprek over de zorgbegroting.

Door: Nationale Zorggids