Normal_oudere_medicijnen

Het aantal ouderen dat valt en daardoor in het ziekenhuis behandeld moeten worden, zou wel eens omhoog gedreven kunnen worden door ontwikkelingen in de geneeskunde. Dat stelt Nathalie van der Velde, hoogleraar ouderengeneeskunde aan Amsterdam UMC. Een oudere patiënt krijgt nu bijvoorbeeld medicijnen tegen een hartritmestoornis, maar heeft duizeligheid als bijwerking. Die kan dan weer leiden tot meer valpartijen. Iedere dag overlijden twaalf mensen aan de gevolgen van zo’n val. Dit meldt Trouw.

Het is volgens Van der Velde dan ook noodzakelijk dat specialisten breder gaan kijken naar de patiënt. Het komt vaak voor dat iemand met één specifieke klacht ook last heeft van andere dingen. Wanneer voor meerdere ziekten medicijnen worden voorgeschreven, wordt er nog te weinig gelet op de bijwerkingen en hoe dit de patiënt in de praktijk beïnvloedt. Nu kijkt de cardioloog alleen naar de hartproblemen van de patiënt en niet naar de klachten die ook spelen maar die onder een ander specialisme vallen.

Ook overheid speelt rol

Ook de overheid heeft een rol in het stijgende aantal valpartijen. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, omdat dit goedkoper is dan verblijf in een verzorghuis. “Dat vergroot de kans op letsel of overlijden door een val”, aldus de hoogleraar. Zelfstandig wonen komt dus met een prijs voor ouderen.

Voorschrijven van medicatie afwegen

Om wat voor de senioren te kunnen betekenen, zou er meer aandacht moeten komen voor medicijngebruik en de afweging om deze wel of niet voor te schrijven. “Pillen worden gemaakt om te overleven. Maar als je het oudere mensen gaat vragen, vinden ze lang leven niet het belangrijkste.” Zij vinden het behoud van zelfstandigheid en beweging zonder vallen veel belangrijker. Er zou daarom meer nagedacht moeten worden over zelfstandig functioneren binnen de geneeskunde. Soms is het voorschrijven van een bepaald middel dan niet de beste oplossing. “En dat moet medische studenten vanaf dag één in de opleiding meegegeven worden.”

Door: Nationale Zorggids