Normal_traplift_ouderen

Wie in de gemeente Odoorn in Drenthe zelfstandig wil of moet blijven wonen, kan daarvoor een kleine lening aangaan bij de gemeente. Er is een budget van 100.000 euro beschikbaar gesteld waarmee ouderen hun woning kunnen laten aanpassen zodat zij hier langer kunnen blijven wonen. De hoogte van de lening wordt bij de hypotheek opgeteld en kent een rente van 1,7 procent. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

De lening kan er voor zorgen dat mensen in hun eigen woning kunnen blijven wonen door deze bijvoorbeeld levensbestendig te maken. Zij hoeven hierdoor niet te verhuizen of op te zien tegen hogere maandlasten. De gemeente Odoorn heeft de lening namelijk zo vormgegeven, dat deze bij de bestaande hypotheek wordt opgeteld. Tussentijds aflossen is niet nodig, dit wordt verrekend bij de verkoop van de woning.

Geen verlening van hypotheek mogelijk

De lening wordt tegen een aantrekkelijke rente van 1,7 procent aangeboden, zodat senioren voor relatief weinig geld hun woning geschikt kunnen maken. Wie de verzilverlening wil aanvragen, moet minstens 57 jaar oud zijn en moet ten minste een bedrag van 2.500 euro lenen. Nadeel van de lening is echter wel dat een nieuwe hypotheek afsluiten in de toekomst niet mogelijk is. Ook kan de bestaande hypotheek niet verhoogd worden.

De gemeente bekijkt hoeveel animo er is voor de verzilverlening. De hoogte van het potje kan mogelijk verhoogd worden naar 250.000 euro. Dit haalt Odoorn uit het budget voor de Blijverslening, wat een vergelijkbare regeling is.

Door: Nationale Zorggids