Normal_bejaarde_oudere_wandelen_rollator

Zorgen van senioren in krimpgebieden worden groter met het verdwijnen van allerlei voorzieningen, zoals de bushalte, pinautomaat en het postkantoor. 61 procent van de senioren in een krimpgebied, zoals Oost-Drenthe of de Hoeksche Waard, zegt nu al problemen te ervaren met de bereikbaarheid van voorzieningen. Slechts 22 procent van de senioren die niet in een krimpgebied wonen ervaart dezelfde problemen. Voor beide groepen is de voornaamste zorg de bereikbaarheid van ov-haltes en pinautomaten. Dit meldt KBO-PCOB. 

Vier op de tien senioren uit de krimpgebieden verwachten meer problemen wanneer ze niet meer kunnen autorijden en afhankelijk zijn van mantelzorg. Zeven op de tien ouderen, los van waar ze wonen, is dan ook van mening dat de overheid meer zorg moet dragen voor inwoners van krimpregio’s.

Overlast en gebrek aan woningen

Ouderen die niet in een krimpgebied wonen ondervinden andere soorten problemen in hun woonomgeving. Zij noemen overlast, slechte begaanbaarheid op straat, gebrek aan beschikbare (senioren)woningen en drukte als een probleem. 

Door: Nationale Zorggids