Logo_alzheimer_nederland

Onderzoeker dr. Kay Deckers heeft de nieuwe talentprijs van Alzheimer Nederland voor jonge onderzoekers naar dementie gewonnen. De 31-jarige neuropsycholoog/epidemioloog is werkzaam bij het Alzheimer Centrum Limburg, dat onderdeel uitmaakt van de Universiteit Maastricht/MUMC. Dit meldt Alzheimer Nederland.

De prijs - die jaarlijks zal worden uitgereikt - is ingesteld om getalenteerde wetenschappers de kans te geven in de toekomst onderzoek te kunnen doen. Vaak is het moeilijk voor hen een vaste aanstelling te krijgen en hun eigen onderzoek te financieren. Noodgedwongen verlaten ze daarom het dementie-onderzoek.

Kansen voor jonge onderzoekers

“Alzheimer Nederland wil op deze manier jonge onderzoekers behouden voor het dementie-onderzoek en mogelijk het onderzoek versnellen naar de oplossingen voor dementie. Want onderzoek is nodig om dementie te voorkomen, te behandelen en uiteindelijk te genezen’’, zegt Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland.

Jury- en publiekswinnaar

De kandidaten voor deze Young Outstanding Researcher Award zijn eerst beoordeeld op hun wetenschappelijke kwaliteit. Uit de drie beste inzenders is op basis van een online stemming en een jury-presentatie Kay Deckers tot winnaar uitgeroepen. Kay kreeg zowel van het publiek als de jury de meeste punten.

Zelf werken aan gezonde hersenen

De Limburgse onderzoeker die ook internationaal erkend wordt voor zijn wetenschappelijke werk, gebruikt de prijs voor een vervolg op eerder onderzoek naar leefstijlfactoren en de kans op het krijgen van dementie. Hij heeft hiervoor  een rekenmodel ontwikkeld waarmee iemand inzicht krijgt in zijn/haar eigen hersengezondheid. Deckers wil zo mensen bewust maken van het feit dat zij ook zelf iets aan hun hersengezondheid kunnen doen. Met de prijs wil de onderzoeker lesmateriaal ontwikkelen rondom breingezondheid, waardoor huisartsen en praktijkondersteuners dit beter bespreekbaar kunnen maken in de praktijk.

Door: Nationale Zorggids