Normal_huisdieren

Met het project Dierenbuddy biedt de Dierenbescherming hulp aan ouderen en chronisch zieken die niet meer in staat zijn om de volledige zorg voor hun huisdier te dragen. Vrijwilligers wandelen met de hond, verschonen het konijnenhok of gaan met de kat naar de dierenarts. De Dierenbescherming biedt ouderen en zieken zo de mogelijkheid om zo lang mogelijk van het gezelschap van hun dier te kunnen genieten. Dit meldt Dierenbescherming. 

Huisdieren hebben een positief effect op de lichamelijke en mentale gezondheid van mensen. Met het stijgen van de leeftijd nemen de ongemakken helaas vaak toe en wordt in veel gevallen het sociale netwerk kleiner. Door de veranderende zorg blijven kwetsbare ouderen steeds langer zelfstandig wonen, vaak noodgedwongen. Met als gevolg dat de zorg voor hun huisdieren in de knel kan komen.

Kleinschalige oplossing voor ouderen met huisdieren

Het project Dierenbuddy van de Dierenbescherming is twaalf jaar geleden in het leven geroepen. Destijds nog kleinschalig, in Utrecht, vanuit de gedachte dat de Dierenbescherming een oplossing kan bieden wanneer mensen vanwege ouderdom of ziekte niet meer in staat zijn om de verzorging van hun dier zelfstandig te dragen. Door ze samen te kunnen laten blijven, bijvoorbeeld door een paar keer per week de kattenbak te verschonen, komt dat het levensgeluk van deze mensen en hun dieren ten goede.

Uitbreiden in 2020

Er zijn momenteel dierenbuddy’s actief in tien gemeenten, waaronder in Rotterdam, Enschede en Amsterdam. De Dierenbescherming hoopt het project in 2020 te kunnen uitbreiden. Om dit te realiseren is de organisatie een campagne gestart, met onder meer een reclamespotje dat sinds eind december op de televisie te zien is. 

Door: Nationale Zorggids