weekoverzicht

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het opvallendste nieuws deze week ging onder meer over de toeslagenaffaire, een flinke stijging in het medicijnentekort in Nederland en de zaak over het seksueel misbruik bij Jehova's getuigen. Dit en meer in ons nieuwsoverzicht van week 4:

Maandag: twee keer zoveel mensen met dementie in 2040

 
In 2040 zal het aantal mensen met dementie zijn verdubbeld ten opzicht van 2015, voorspellen onderzoekers van het RIVM. Het zal dan gaan om 330.400 mensen. 672.600 mensen zullen in 2040 een beroerte hebben gehad en 82.600 mensen lijden dan aan de ziekte van Parkinson. 
 

Dinsdag: tekort aan medicijnen verdubbeld

Het aantal keren dat een medicijn in Nederland tijdelijk of definitief niet leverbaar was, is vorig jaar bijna verdubbeld. Het aantal meldingen over tekorten liep vorig jaar op naar 1492 tegenover 769 in 2018. In het oog springende tekorten in 2019 waren onder meer crèmes, zalven en lotions voor huidaandoeningen, bloeddrukverlagers en geneesmiddelen voor behandeling van maagklachten. 
 

Woensdag: Kamer wil reorganisatie Belastingdienst om toeslagenaffaire

Het kabinet wil de Belastingdienst anders organiseren. De Kamer debatteert over de reorganisatie met minister-president Rutte en minister Hoekstra van Financiën. Minister Hoekstra presenteerde zijn reorganisatieplannen op 11 januari. De minister wil onder meer dat de Douane en Toeslagen los komen te staan van de Belastingdienst. Alle drie de onderdelen moeten een eigen directeur-generaal krijgen voor de ambtelijke leiding. Twee nog te benoemen staatssecretarissen moeten het geheel politiek gaan aansturen. Aanleiding voor een nieuwe organisatie van de Belastingdienst is de affaire met onterecht teruggevorderde kinderopvangtoeslag.
 

Donderdag: nieuwe embryowet

Donderdag debatteerde de Tweede Kamer over het verruimen van de embryowet, maar de VVD zou liever verder gaan dan wat nu in de wet wordt afgesproken. Het gaat om embryoselectie waarbij het geslacht gekozen kan worden om erfelijke borst- en eierstokkanker en de oogziekte LHON niet door te geven aan de baby. De VVD wil dat deze mogelijkheid ook beschikbaar wordt gemaakt voor andere zeer ernstige ziekten die via de genen van de ouders kunnen worden doorgegeven aan het kind. 
 

Vrijdag: Dekker boos op bestuur Jehova’s getuigen

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft geen goed woord over voor de manier waarop het bestuur van de Jehova's getuigen heeft gereageerd op een onderzoek naar seksueel misbruik binnen de gemeenschap. In een gesprek met Dekkers ministerie heeft het bestuur aangegeven de aanbevelingen uit het onderzoek, waaronder het instellen van een intern meldpunt, af te wijzen.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids