Normal_mantelzorg__thuiszorg

De inspectie heeft Zeker inde Zorg bv een last onder dwangsom opgelegd. Zeker in de Zorg, een thuiszorgorganisatie in Delft, Zoetermeer en omgeving, voldoet nog niet geheel aan een eerder opgelegde aanwijzing. Dit meldt de IGJ.

De inspectie ziet dat het bij Zeker in de Zorg ontbreekt aan een aantal belangrijke randvoorwaarden voor goede en veilige zorg. Om die reden gaf de inspectie in augustus 2019 een aanwijzing. Daarin stond dat de zorg binnen vier maanden moest voldoen aan de normen. Een aanwijzing is een maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Kwaliteit van zorg

De inspectie constateerde na afloop van de vier maanden dat Zeker in de Zorg de kwaliteit van de geboden zorg verbeterd had, maar nog niet alle tekortkomingen had weggenomen. De thuiszorgorganisatie is zich bewust van de ernst van de situatie en werkt hard om verbeteringen aan te brengen in de organisatie.  Maar dit is nog niet op alle normen gelukt. Om die reden vindt de inspectie een last onder dwangsom noodzakelijk.

Er zijn nog tekortkomingen op vier onderzochte thema’s: cliënt centraal, integrale zorg, professionele autonomie van de wijkverpleegkundige en sturen op kwaliteit. Dit zijn thema’s uit het zogeheten toetsingskader ‘Toezicht op de zorg thuis’. Daarin zijn de normen opgenomen waaraan de inspectie de kwaliteit van de zorg afmeet.

Dwangsom

Zeker in de Zorg moet binnen vier maanden de nodige verbeteringen doorvoeren. Als Zeker in de Zorg hieraan niet binnen deze termijn voldoet, moet zij voor iedere vier weken dat niet wordt voldaan een dwangsom betalen van 5.000,- euro. Dit met een maximum van 15.000,- euro. Totdat de verbeteringen zijn doorgevoerd mag Zeker in de Zorg niet meer nieuwe cliënten aannemen dan het aantal waaraan zij al zorg verleent. Concreet betekent dit dat Zeker in de Zorg niet meer dan 62 cliënten zorg mag verlenen. 

Door: Nationale Zorggids