Thuiszorg Olympia bv krijgt last onder dwangsom opgelegd door inspectie

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Thuiszorg Olympia bv een last onder dwangsom opgelegd. Thuiszorg Olympia levert in Eindhoven en omgeving zorg aan cliënten thuis en voldoet nog niet geheel aan het eerste deel van een eerder opgelegde aanwijzing. Dit meldt de Inspectie.

De inspectie ziet dat het bij Thuiszorg Olympia ontbreekt aan een aantal belangrijke randvoorwaarden voor goede en veilige zorg. Om die reden gaf de inspectie in december 2019 een aanwijzing, een maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

De aanwijzing valt uiteen in twee onderdelen. In het eerste deel van de aanwijzing staat dat de zorg uiterlijk op 19 januari 2020 moet voldoen aan een aantal normen op het thema ‘veilige zorg’. Zo moet de wijkverpleging bekwaam en bevoegd zijn om voorbehouden handelingen te verrichten en moet er een verantwoorde omgang met medicatie zijn. De inspectie stelt vast dat Thuiszorg Olympia nog niet voldoet aan deze normen. Om die reden vindt de inspectie een last onder dwangsom noodzakelijk.

Wat moet Thuiszorg Olympia doen?

Thuiszorg Olympia moet binnen vier weken (uiterlijk 4 maart 2020) de nodige verbeteringen doorvoeren. Als Thuiszorg Olympia hieraan niet binnen deze termijn voldoet, moet zij voor iedere twee weken dat niet wordt voldaan een geldbedrag (dwangsom) betalen van 2.500 euro. Dit met een maximum van 10.000 euro. De inspectie volgt de naleving nauwlettend.

Tweede onderdeel aanwijzing

Thuiszorg Olympia heeft nog tot uiterlijk 19 april 2020 de tijd om de tekortkomingen uit het tweede deel van de aanwijzing te verbeteren. Hierbij gaat het om de thema’s ‘cliënt centraal’, ‘integrale zorg’, ‘professionele autonomie van de wijkverpleegkundige’ en ‘sturen op kwaliteit en goed bestuur’. Als Thuiszorg Olympia niet aan dit deel van aanwijzingen voldoet, kan de inspectie ook hier een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

Door: Nationale Zorggids