De publieke tribune: thuis wonen met dementie, foto: Anna van Kooij

Op zondag 23 februari besteedt het tv-programma De publieke tribune van omroep Human aandacht aan dementie en thuis blijven wonen. De uitzending komt vanuit woonzorgcentrum Laurens Maasveld in Rotterdam. In het publiek onder meer mantelzorgers, patiënten, een specialist ouderengeneeskunde, sociaal werkers, casemanagers dementie en thuiszorg-medewerkers. Zij leggen hun persoonlijke verhalen en vragen voor aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. In de uitzending zegt hij een vast coschap ouderengeneeskundige, liefst bij ouderen thuis, een goed idee te vinden. Ook pleit hij voor herinvoering van de maatschappelijke stage. Dit meldt Human.

Eén op de vijf Nederlanders loopt de kans dementie te krijgen. En omdat mensen steeds ouder worden is het onvermijdelijk dat dat aantal alleen maar groeit. Voor overheid en samenleving zal deze situatie leiden tot enorme veranderingen en ingrepen die nodig zijn om deze toenemende vergrijzing en de daarmee gepaard gaande toename van dementie op te vangen.

Thuis wonen met dementie

Een van de oplossingen is om mensen met dementie zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Daar kleven veel problemen aan en de huidige maatregelen schieten veelal tekort. Vooral mantelzorgers voelen zich steeds meer alleen staan en verdwalen vaak in het woud van regels.

Hoe zorgen we ervoor dat mensen met dementie op een verantwoorde manier thuis kunnen blijven wonen? Wie moet ingrijpen als dat niet meer het geval is? Wie zorgt er voor de mantelzorger?

De publieke tribune: in gesprek met minister De Jonge

Op deze en andere prangende vragen wil de presentator van het Human-programma De publieke tribune Coen Verbraak graag een antwoord. Aan hem de taak om de wereld van minister De Jonge met die van de publieke tribune te confronteren. Hebben de mensen op de publieke tribune van de Tweede Kamer geen spreekrecht, in Humans De publieke tribune nemen burgers juist het woord. Niet voor een klassiek debat, maar om te komen tot een echt gesprek, tot een zoektocht naar waardevolle inzichten en - wie weet - oplossingen.

Uitzending zondag 23 februari, 22.55-23.46 uur op NPO 2. Herhaling zaterdag 29 februari om 10.50 uur op NPO 2.

Door: Nationale Zorggids

Beeld: Anna van Kooij