Micro-infarct alleen zichtbaar in acute fase

Door elke vier weken een hersenscan te maken bij ruim vijftig ouderen wisten Nijmeegse onderzoekers voor het eerst het beloop van micro-infarcten in de hersenen zichtbaar te maken. Hoewel die micro-infarcten na een maand al niet meer zichtbaar zijn, dragen ze waarschijnlijk bij aan het ontstaan van hersenschade en dementie, schrijven ze in JAMA Neurology. Dit meldt Radboudumc.

Schade aan de kleinste bloedvaten in de hersenen is de belangrijkste vasculaire oorzaak van dementie en de oorzaak van ongeveer een vijfde van alle herseninfarcten en hersenbloedingen wereldwijd. Onderzoek naar het ziekteproces in de kleinste bloedvaatjes is belangrijk om de ziekten beter te begrijpen en eventueel te kunnen behandelen. Het probleem is, dat die bloedvaatjes zó klein zijn, dat ze zelfs met de sterkste MRI scanner niet gedetailleerd in beeld zijn te brengen.

Kleine herseninfarcten

“Daarom bestuderen we ziekten aan de kleine bloedvaatjes aan de hand van hersenafwijkingen waarvan we denken dat die het directe gevolg zijn van de ziekte”, zegt onderzoekster Annemieke ter Telgte. “Met de MRI brengen we dan micro-infarcten in de hersenschors in beeld, die kleiner zijn dan vijf millimeter. We vinden dergelijke afwijkingen bij tientallen procenten van alle mensen boven de zestig. Maar hoe deze hele kleine infarcten precies ontstaan is niet bekend.”

Micro-infart na vier weken niet meer zichtbaar

Onderzoekers van het Radboudumc beschrijven nu in JAMA Neurology de rol van acute, hele kleine doorbloedingsstoornissen bij het ontstaan van deze micro-infarcten. Met een speciale MRI-scan konden ze doorbloedingsstoornissen detecteren die niet ouder zijn dan vier weken. Die techniek gebruikten ze bij 54 mensen boven de 60 jaar.

Ter Telgte: “We zagen dat 35 procent van deze mensen al eens ooit zo’n klein herseninfarct had gehad. Maar niemand van hen had klachten of last van nieuwe neurologische symptomen. Ook opvallend was, dat geen enkel micro-infarct nog zichtbaar was op de MRI-scans die daarna werden gemaakt. ”

Link met hersenschade

Als acute doorbloedingsstoornissen inderdaad een rol spelen bij het ontstaan van hele kleine infarcten, dan opent dat wegen naar nieuw onderzoek voor de behandeling daarvan, en de effecten daarvan op dementie. De onderzoekers zijn nu bezig om, met gecombineerd MRI en microscopisch onderzoek van de hersenen van overledenen, de link tussen doorbloedingsstoornissen en hersenschade definitief aan te tonen.

Door: Nationale Zorggids