Campagne bewustwording alcoholgebruik ouderen: ‘40 dagen geen druppel’

Alcoholgebruik is voor veel senioren in Nederland zo normaal dat het een gewoonte is geworden. Bij het koken of als slaapmutsje. Bewustwording rond alcoholgebruik is de reden voor de actie ‘40 dagen geen druppel’ waar KBO-PCOB als seniorenorganisatie, in samenwerking met IkPas, toe oproept. De actie start op 26 februari 2020.

Uit onderzoek blijkt dat een derde van de 55-plussers pas op oudere leeftijd overmatig is gaan drinken en dat ouderen vaker regelmatig drinken. Voor veel ouderen is drinken een gewoonte geworden.
 

Gewoonte van alcohol drinken doorbreken

 
Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: “Juist in het drinken uit gewoonte schuilt gevaar, want hoe weet je of je nog zonder kunt? En welke invloed het op je heeft? De beste manier om het effect van alcohol te ervaren is door een periode geen alcohol te gebruiken. Daarom dagen wij ook dit jaar weer onze achterban, senioren, uit om veertig dagen geen druppel alcohol te drinken. Want alleen dan ga je het verschil merken. Mensen voelen zich energieker, vallen af of slapen beter.”
 

IkPas

 
IkPas, de organisatie achter de actie ‘Zet je alcoholgebruik op pauze’, erkent dit vaak onbewuste patroon. “De ervaring leert dat meedoen aan een periode zonder alcohol, naast voordelen die mensen zelf merken, ook de discussie over de rol van alcohol in onze samenleving stimuleert”, geeft Martijn Planken, campagnecoördinator van IkPas aan. “Anders nadenken over het gebruik van alcohol en het doorbreken van patronen, daar gaat het ons om.”
 

Blokhuis ontvangt eerste ‘40 dagen geen druppel’-speldje

 
Ook het kabinet heeft het (problematisch) alcoholgebruik hoog op de agenda staan. Vanuit het preventieakkoord zijn, naast KBO-PCOB en IkPas, diverse organisaties, zoals sportverenigingen, zorgaanbieders en bedrijven aan de slag om anders met alcohol om te leren gaan. Ook staatssecretaris Blokhuis doet mee aan de actie en ontvangt het eerste speldje, net als in 2018.
 
“Alcohol heeft veel meer effect heeft dan vaak gedacht wordt”, stelt Manon Vanderkaa van KBO-PCOB. “Laten we daarom samen met zo veel mogelijk mensen in het land de uitdaging aangaan en ervaren hoe een periode zonder alcohol voelt."
 

Meedoen met 40 dagen geen druppel

 
De inschrijving voor een periode zonder alcohol loopt tot 1 maart 2020. Inschrijven via KBO-PCOB kan op: www.ikpas.nl/kbo-pcob. De veertigdagenperiode start na carnaval op woensdag 26 februari 2020.
 
Door: Nationale Zorggids