Normal_oudere_hand_bejaard
Bij maar liefst 75 procent van de mensen met artrose wordt de reumatische pijn die zij ervaren beïnvloed door het weer, blijkt uit literatuuronderzoek van Bewegenzonderpijn.com. Vooral slecht, wisselvallig weer zou een negatieve invloed hebben op de ervaren intensiteit van pijn. Het onstuimige weer in februari en de voorspellingen voor maart beloven daarom niet veel goeds voor artrosepatiënten: bewolking en hoge mate van luchtvochtigheid blijken de grootste boosdoeners. Dit meldt Bewegen zonder pijn.

Helaas duurt het nog even voordat het lekker weer wordt in Nederland, want bijna 73 procent van de artrosepatiënten voelt een pijnvermindering bij goed weer. Goed weer wordt gedefinieerd als weer met een heldere lucht, met weinig of geen bewolking en weinig tot geen wind. Eén op de vier respondenten (26.5 procent) heeft nog nooit pijn gevoeld bij warm en zonnig weer. Bijna alle respondenten (90 procent) geven aan dat de hoeveelheid pijn ten tijde van lekker weer niet verandert of niet toeneemt.

Meer pijn bij slecht weer

De meeste patiënten melden intensivering van hun pijn met verslechtering van het weer. Bij 83 procent van de respondenten wordt de pijn erger bij een hoge mate van bewolking en luchtvochtigheid, 81,5 procent voelt meer pijn wanneer de temperatuur plotseling flink afneemt en 81.2 procent van de respondenten ervaart meer pijn in mistige en regenachtige weerscondities.

Ook in maart wordt wisselvallig weer verwacht, waarin lage- en hogedrukgebieden elkaar veel afwisselen. Slecht, wisselvallige weer zal een negatief effect hebben op de ervaren pijn van artrose patiënten, dus hopelijk gaat de zon snel weer schijnen.

Voor het volledige onderzoek met alle resultaten kijk op: bewegenzonderpijn.com

Door: Nationale Zorggids