Thuiszorg: andere hulp dan normaal

Veel mensen die thuiszorg krijgen, zullen die de komende tijd minder of op een andere manier ontvangen dan voorheen. Niet-noodzakelijke, uitstelbare en huishoudelijke hulp kan tijdelijk niet worden geleverd als gevolg van de coronacrisis. Dat zegt de branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ.

"Schone ramen zijn nu even niet belangrijk. We zetten alles op alles om onze cliënten de noodzakelijke zorg te blijven geven. Denk hierbij aan het toedienen van medicatie en palliatieve zorg", aldus ActiZ-bestuurslid Conny Helder.

Thuiszorgcliënten of hun naasten zullen minder dringende hulp tijdelijk zelf moeten organiseren. De thuiszorg heeft de handen helemaal vol "doordat er steeds meer ouderen met corona thuis worden verzorgd om de toeloop naar ziekenhuizen te verminderen."

Contactmomenten thuiszorgmedewerkers beperken

"Tegelijk is het van belang om het aantal bewegingen en contactmomenten van thuiszorgmedewerkers die zieke ouderen verzorgen, zoveel mogelijk te beperken om de kans op besmetting en de verdere verspreiding van het virus te verminderen", aldus ActiZ.

Nu meer mensen in de stervensfase thuis worden verpleegd, kan niet totaal worden uitgesloten dat ook voor deze intensieve vorm van thuiszorg minder uren beschikbaar zullen komen dan de 24 uur per dag van nu. ActiZ benadrukt dat te allen tijde zal worden getracht dit te voorkomen en dat er zorgvuldig zal worden gekeken naar persoonlijke en lokale omstandigheden.

Door: ANP