Inzamelactie smartphones ouderen

Sinds het begin van de coronacrisis zijn er allerlei mooie initiatieven opgezet om ouderen een hart onder de riem te steken. Zo ook de actie van de 27-jarige Charlotte Poot. Zij startte met vrijwilligers en lokale organisaties het project Blijf in Beeld Leiden om te voorkomen dat ouderen geïsoleerd raken door de coronamaatregelen. Ze verzamelen oude smartphones en delen ze uit aan ouderen om te videobellen met geliefden. Dit meldt RTL Nieuws.

De telefoons worden gebruiksklaar gemaakt zodat ouderen er meteen mee aan de slag kunnen. Onnodige apps worden verwijderd en ouderen kunnen inzoomen met het beeld. Een eenvoudige instructie laat ouderen zien hoe ze de telefoon gebruiken.

Inzamelactie: om isolement bij ouderen te voorkomen

Charlotte: "Het idee kwam een tijdje geleden toen ik boodschappen aan het doen was voor een oudere mevrouw. Zij vertelde mij dat ik op dit moment eigenlijk haar enige contact met de buitenwereld ben. Toen dacht ik: er zijn vast veel meer ouderen die hier in tijde van corona last van hebben." Charlotte gaf het project, dat bedoeld is om isolement bij ouderen te voorkomen, in twee weken vorm en de eerste telefoons worden vandaag geleverd.

De 82-jarige Ton Verboon, wiens vrouw in een verpleeghuis woont, kan niet wachten: "Ik mis haar zo erg. Ik ben nog altijd verliefd op haar, ze is altijd vrolijk. En ze is nog mooi ook. Ik bel haar elke dag. Maar het zou zo leuk zijn om haar weer te kunnen zien."

Doneer je oude smartphone voor ouderen

Vooralsnog wordt het project alleen in Leiden uitgerold maar Charlotte wisselt ideeën uit met soortgelijke projecten in andere steden. Ze roept iedereen op om oude smartphones en opladers te doneren.

Door: Nationale Zorggids