Thuiswonende oudere mag bezoek ontvangen

Zelfstandig wonende ouderen die gezond zijn mogen weer bezoek krijgen van één of twee vaste personen als ze zich houden aan de maatregelen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze zijn: houd 1,5 meter afstand en was de handen. Ook moeten zowel de oudere als het bezoek gezond zijn. Dit meldt ouderenbond ANBO. 

Op dringend advies van de ouderenbond heeft de Rijksoverheid de maatregel voor zelfstandig wonende, gezonde ouderen versoepeld. 

Zelfstandig wonende ouderen vereenzaamden door maatregel

De bond zag ouderen vereenzamen door de strenge maatregelen terwijl beperkt bezoek voor gezonde ouderen geen kwaad kan. Directeur-bestuurder van ANBO Liane den Haan: "Oudere mensen belden naar onze telefoonlijn en gaven aan dat ze gezond zijn en toch geen bezoek mochten ontvangen. En dat ze dagen, soms zelfs weken niemand hadden gezien en gesproken. Familie kwam wel boodschappen brengen, maar zette ze voor de deur en kwam niet binnen voor een praatje of een kopje koffie drinken. Het is al een wereld van verschil als een buurvrouw of een familielid even een kopje koffie kan komen drinken."

'Het is zo belangrijk als ze een praatje kunnen maken'

De herziene richtlijn wordt goed ontvangen. Den Haan: "Voor mensen is het nu weer duidelijk dat ze even iemand kunnen zien en spreken. Natuurlijk is het fijn als een zoon of dochter de boodschappen voor de deur zet, maar het is zo belangrijk als ze een praatje kunnen maken. Maar ga niet knuffelen of kussen en houd je aan de andere RIVM-maatregelen."

Telefoonlijn

Voor ouderen met een klein sociaal netwerk die ondanks deze regeling niet of nauwelijks bezoek krijgen, blijft de telefoonlijn van ANBO ook de komende tijd bereikbaar. Het telefoonnummer is 0348 – 46 66 66. Er kan gebeld worden tussen 09:00 en 21:00 uur.

Door: Nationale Zorggids