Rode Kruis: blijf rekening houden met ouderen

Ruim de helft van de ouderen is bang om het coronavirus op te lopen. Dat meldt het Rode Kruis op basis van een onderzoek. Ook zegt bijna een derde van de 70-plussers liever geen boodschappen te doen of naar buiten te gaan, omdat zij bang zijn dat mensen te dichtbij komen. De hulporganisatie roept daarom op om rekening te blijven houden met ouderen, ook nu de coronamaatregelen worden versoepeld.

"Een veilige omgeving voor de meest kwetsbaren voor het coronavirus vergt inspanning van ons allemaal", zegt Yvonne Breedijk, projectleider bij het Rode Kruis. "Misschien heb jij geen zorgen wanneer je in de supermarkt per ongeluk te dichtbij iemand komt. Voor een ander, die meer risico loopt, kan dit wel voor veel stress zorgen. Kijk naar elkaar om en mocht iemand hulp nodig hebben, ben er dan voor elkaar."

1,5 meter afstand

Van alle ondervraagden vinden 70-plussers het het belangrijkste om 1,5 meter afstand te houden: 95 procent geeft dat aan. Mensen die jonger zijn vinden dit over het algemeen iets minder belangrijk. Van de 18- tot 29-jarigen geeft 85 procent dat aan. Nederlanders zijn zich wel bewust van de kwetsbare positie van ouderen. 72 procent van alle ondervraagden zegt ouderen als kwetsbare doelgroep te zien tijdens de coronacrisis.

Uit het onderzoek blijkt overigens dat niet alleen ouderen last ervaren in deze tijd. 45 procent van de mensen onder de 30 jaar verwacht mentale problemen wanneer zij lange tijd 1,5 meter afstand moeten bewaren van anderen.

Door: ANP