Erbarmelijke situaties in verpleeghuizen

Medische militairen troffen de afgelopen tijd erbarmelijke situaties aan in verpleeghuizen waar zij personeel bijstonden tijdens de coronacrisis. Dit hoorde koning Willem-Alexander gisteren tijdens zijn bezoek aan het nieuwe Territoriaal Operatiecentrum (TOC) in Amersfoort. Er waren in veel verpleeghuizen te weinig maatregelen getroffen om verspreiding van het virus te voorkomen. Zo misten vaak sluizen voor hulpverleners die bij besmette patiënten waren geweest en waren er in de gangen geen looprichtingen gemaakt. Ook werden mondkapjes vaak verkeerd gebruikt. Dit meldt het AD.

Een deel van de in totaal 360 medische militairen, aangestuurd vanuit het TOC, hielp personeel in verzorgings- en verpleegtehuizen. De medische militairen, onder wie artsen, verpleegkundigen, verzorgers en hygiëne-specialisten, ondervonden tevens dat het lastig was om afstand te houden en dat personeel met mogelijk besmette kleding andere werkzaamheden verrichtte. 

Bewoners alleen gestorven

Ook zagen ze dat er veel angst en onzekerheid onder het personeel was. In sommige verpleeghuizen waren bijna alle bewoners besmet met het coronavirus en durfden veel personeelsleden geen zorg te verlenen. Hierdoor kwam het voor dat bewoners overleden zonder dat er iemand bij hen was. 

Militairen adviseren over verbeteren procedures

De militairen gaven aan dat het lastig is om de situatie in verzorgingshuizen onder controle te houden omdat de hygiënemaatregelen ingrijpend zijn en er veel personeelswisselingen zijn. De verpleeghuizen volgen de adviezen van de militairen op. Zo zijn er nu wel looproutes opgezet, aparte liften voor personeel dat bij besmette bewoners is geweest en wordt er meer gescheiden gewerkt. De militairen helpen ook nu nog door zorgpersoneel adviezen te geven over het verbeteren van procedures.

Door: Nationale Zorggids