Normal_rss_entry-234588

Samen in beweging blijven: daar draait de Balkon Beweegdag van het Nationaal Ouderenfonds om. Fysiotherapeuten, buurtcoaches en sportinstructeurs gaan vrijdag langs verzorgingshuizen om met ouderen te bewegen. Een paar verzorgingshuizen krijgen bijzonder bezoek, namelijk van ambassadeurs Jan Versteegh (VriendenLoterij) en Olga Commandeur (Nationaal Ouderenfonds).

Voor Olga en Jan was de keuze om mee te doen snel gemaakt, want ze stimuleren al jaren meer bewegen. Olga met haar programma Nederland in Beweging, Jan was vroeger gymleraar. "Veel mensen missen het sociaal contact, daarom doe ik het ook", vertelt Olga aan BuzzE. "We zitten allemaal in dezelfde storm, maar niet in hetzelfde schip. Daarom kunnen we elkaar soms wel helpen", voegt Jan daaraan toe.

"Voor corona zat ik wel iets strakker in mn verjaardagspak dan nu", vertelt Jan lachend. "Maar ik probeer de schade wel iets te beperken, door elke dag een half uurtje te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen." Olga heeft ook nog een tip voor de iets minder mobiele mensen om fit te blijven: "Lekker muziek aanzetten. En ga maar op jouw manier dansen, al is het achter je rollator."

Balkonbewegen

Wie denk dat het balkon te krap is voor een goede training, heeft het volgens Olga mis. "Het voordeel van een balkon is dat je de reling goed kan vasthouden. Je staat hartstikke veilig, ook met rollator of stok."

Echt ingewikkeld worden de lessen niet, het is meer een vorm van bewegen op muziek. "Gelukkig maar", zegt Jan lachend. "Ik dans graag mee met de ouderen, maar ik kan het niet zo goed. In het café beweeg ik heen en weer, met een biertje in m'n hand. Maar daar blijft het wel bij."

De locaties waar Jan en Olga vrijdag aan de slag gaan, worden niet bekendgemaakt. Dat is om te voorkomen dat er veel mensen op het evenement afkomen, ondanks de coronamaatregelen.

Door: ANP