Amsterdams verpleeghuis voor de rechter om bezoekregeling tijdens coronacrisis

Een verpleeghuis in Amsterdam wordt voor de rechter gesleept door de cliëntenraad omdat er een te strenge bezoekregeling werd ingesteld tijdens de coronacrisis. De cliëntenraad wil zo afdwingen dat de regeling wordt versoepeld en dat bewoners meer vrijheden krijgen. Het is het eerste verpleeghuis dat voor de rechter moet verschijnen om de bezoekregeling. Dit meldt Volkskrant.

De familieleden willen dat het verpleeghuis de regels versoepelt en hun naasten meer vrijheid geeft. Dat terwijl het betreffende verpleeghuis, Vondelstede in Amsterdam, al een veel ruimer beleid voert dan andere verpleeghuizen. Zo mag er iedere dag twee uur bezoek aanwezig zijn en kunnen de bewoners twee uur per dag naar buiten. De cliëntenraad vindt dat mantelzorgers onbeperkt toegang moeten hebben tot hun naaste om zo zorg en ondersteuning te bieden. Ook moet de gehele bezoekregeling worden opgeheven wanneer iemand op sterven ligt. Zo krijgen familieleden de kans om afscheid te nemen.

Ook Staat gedagvaard

Niet alleen het verpleeghuis wordt voor de rechter gesleept door de cliëntenraad. Minister De Jonge van Volksgezondheid krijgt tot aanstaande woensdag de tijd om zich uit te spreken voor de vrijheden van bewoners van verpleeghuizen. Doet hij dat niet, dan zal ook de Staat worden gedagvaard door de cliëntenraad. De Staat zou er voor hebben gezorgd dat verpleeghuizen met strenge bezoekregels zijn gekomen tijdens de huidige coronacrisis.

Ook familieleden van bewoners in andere verpleeghuizen zijn bezig met juridische stappen. Zij vinden ook dat hun familieleden te weinig vrijheden hebben en bijvoorbeeld niet van het terrein af mogen. Dit is het geval bij een zorginstelling in Friesland, waarvan de bestuurder zegt dat alle deuren openen nu niet verantwoord is.

Regels zijn ter bescherming van bewoners en zorgpersoneel

Er zijn verschillende verpleeghuizen in Nederland waar het coronavirus stevig om zich heen heeft gegrepen. Om zowel de kwetsbare bewoners als het personeel te beschermen tegen het coronavirus, is besloten om bezoek eerst helemaal te verbieden. Bezoek wordt nu weer mondjesmaat en volgens strenge voorwaarden toegestaan.

Door: Nationale Zorggids