Mensen die werken aan gezondheid met leefstijlinterventies flink gestegen
Sinds oktober 2019 is het aantal mensen dat meedoet aan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) vervijfvoudigd. In oktober vorig jaar telde de GLI nog 1.377 deelnemers. Een half jaar later is dat aantal gestegen naar 7.072 deelnemers zien. Dat blijkt uit de resultaten van het tweede RIVM-onderzoek naar de ontwikkelingen van deze interventie. Dit meldt RIVM.
 
Met de gecombineerde leefstijlinterventie werken volwassenen aan hun leefstijl. Er is hierbij aandacht voor gezonde voeding, bewegen en factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden, bijvoorbeeld stress en slaapgebrek. De interventie valt sinds januari 2019 onder de basisverzekering.
 

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)

Het RIVM volgt de resultaten van de gecombineerde leefstijlinterventie de komende jaren op de voet. Zo wordt duidelijk of deze (kosten)effectief is en of het aanbod moet worden aangevuld voor specifieke doelgroepen. Het RIVM heeft afgelopen december de eerste GLI-monitor over de periode januari 2019 tot en met oktober 2019 gepubliceerd. In de nieuwe GLI-monitor presenteert het RIVM de ontwikkelingen en resultaten van deze leefstijlinterventie van januari 2019 tot en met april 2020.
 

Vergelijking eerste en tweede GLI-monitor

Vergeleken met de resultaten en ontwikkelingen uit de eerste GLI-monitor is het percentage lager opgeleiden dat deelneemt aan de GLI iets gedaald: van 37 naar 33 procent. Dit percentage ligt hoger dan het percentage lager opgeleiden in Nederland in totaal (30 procent). Dit percentage is belangrijk om in de gaten te houden omdat mensen met een lagere opleiding vaker overgewicht hebben dan mensen met een hogere opleiding.
 
Uit de vorige monitor bleek dat de meeste deelnemers uit Gelderland en Limburg komen. Uit de tweede monitor blijkt dat Noord-Brabant nu meer GLI-deelnemers telt dan Limburg. Het aantal zorggroepen dat declaraties indiende bij de zorgverzekeraar is ook toegenomen: van 18 naar 31 van de ongeveer 110 zorggroepen. In totaal hebben verzekeraars op 30 april 1,6 miljoen euro vergoed. Op 31 oktober was dat nog 250.000 euro.
 

Beschikbare declaratiegegevens

Net als bij de vorige update in december 2019 heeft het RIVM gebruik gemaakt van de beschikbare declaratiegegevens van deelnemers aan de GLI. Op 30 april was van 96 procent van alle verzekerden voor 2019 bekend of zij een GLI-declaratie hebben ingediend. Voor 2020 ligt dit aantal nog veel lager. Het aantal daadwerkelijke GLI-deelnemers zal daarom waarschijnlijk hoger liggen. Verwacht wordt dat eind 2020 alle declaratiegegevens over 2019 van deelnemers aan de GLI beschikbaar zijn.
 
Door: Nationale Zorggids