Ruim 5500 bedden leeg in verpleeghuiszorg
Sinds het begin van dit jaar is de bezettingsgraad in verpleeghuizen afgenomen met meer dan 4 procent. Dat betekent dat er 5861 plekken in verpleeghuizen vrij zijn gekomen ten opzichte van de stand in de tweede week van 2020. Dat blijkt een nieuwe rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de effecten van de corona-uitbraak voor de langdurige zorg. Dit meldt de NZa.
 
Tegelijk is het aantal wachtenden toegenomen, voornamelijk voor de verpleeghuizen. De toename is het sterkst voor mensen die al wel Wlz-zorg krijgen, maar die wachten op een plek van hun voorkeur. In deze nieuwe datarapportage kunnen we voor het eerst inzicht geven in de bezettingsgraad en de wachttijden. De analyses zijn gebaseerd op cijfers van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ), het CBS, de zorgkantoren en Zorginstituut Nederland.
 

Bezettingsgraad

Het aantal mensen dat in een instelling voor langdurige zorg verblijft is sinds de corona-uitbraak afgenomen. Dat betekent dat er eind mei 5861 plekken vrij waren. De verschillen tussen zorgkantoorregio’s zijn groot. De afname van de bezetting varieert van 0,1 procent tot 10 procent. De bezettingsgraad neemt af vanwege hogere sterfte. Daarnaast is een mogelijke  reden voor de afname dat mensen de afgelopen tijd een opname hebben uitgesteld. De daling van de bezettingsgraad lijkt inmiddels wel gestopt. Bezoekregelingen zijn de afgelopen tijd versoepeld. We monitoren de komende tijd wat de impact daarvan is op de bezettingsgraad.
 

Wachtlijsten

De wachtlijsten in de langdurige zorg zijn na de corona-uitbraak toegenomen, hoofdzakelijk in de verpleeghuizen. De categorie niet-actief wachtenden met zorg neemt het sterkst toe. Dit zijn mensen die al Wlz-zorg krijgen maar die wachten op plaatsing in de instelling van hun voorkeur. Het is aannemelijk dat er in deze groep cliënten zijn die af hebben gezien van opname op locatie vanwege het bezoekverbod dat op 20 maart inging en de angst voor coronabesmettingen.
 

Overleden

Van 9 maart tot en met 14 juni zijn 5502 meer mensen met een Wlz-indicatie overleden dan wat er gemiddeld kon worden verwacht op basis van de jaren voorafgaand aan 2020. Welk aandeel hiervan corona-gerelateerd is, valt niet uit de cijfers af te leiden.
 
Omdat er sinds de corona-uitbraak wekelijks hoofdzakelijk meer sterfgevallen zijn geweest dan er nieuwe indicaties zijn afgegeven, neemt het aantal mensen met een Wlz-indicatie af. Eind mei hadden 2943 minder mensen een Wlz-indicatie dan voor de corona uitbraak.
 

Zorgkantoren

De NZa heeft sinds begin van de corona-uitbraak nauw contact gehouden met de zorgkantoren. Zij zijn ervoor verantwoordelijk dat mensen met een Wlz-indicatie de zorg krijgen die ze nodig hebben, ook in deze moeilijke tijden. Dat contact blijven we houden, zodat we weten dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Als dat kan en als ze dat willen in een instelling. Zorgaanbieders hebben zich ingezet om de zorg door te laten gaan. De NZa ziet dat zorgkantoren dat hebben ondersteund en gefaciliteerd. Dat deden ze op verschillende manieren. Ze hielden onderling contact, wisselden knelpunten en goede ideeën uit en deden mee aan het regionaal overleg.
 
Het is en blijft de komende tijd voor zorgkantoren belangrijk om actueel inzicht te krijgen en houden in de lokale knelpunten en wat dit betekent voor cliënten. Als er knelpunten zijn, vinden we het belangrijk dat zorgkantoren zich inspannen om tot een oplossing te komen en op tijd bij ons aangeven als dit niet goed lukt.
 
Door: Nationale Zorggids