Minder invasieve speekseltest vooral fijn voor ouderen en kinderen

Het Groningse laboratorium Certe gaat binnenkort minder invasieve speekseltesten voor corona aanbieden. De huidige methode die een wattenstaafje diep in de neus en keel duwt, is voor iedereen vervelend maar vooral voor ouderen en kinderen. Deze nieuwe testen gaan dan ook vooral voor die twee doelgroepen gebruikt worden. Dit meldt RTV Noord. 

“Voor kinderen en ouderen is zo’n speekseltest heel fijn. Zij kunnen straks gewoon op een watje kauwen of in een potje spugen. Door deze methode zal de coronatest veel ruimer en gemakkelijker toegankelijk zijn”, zegt Anne-Marie van Elsacker van Certe.

Hoge drempel voor test met wattenstokje in neus en keel

Mensen vinden het nu vaak nog eng om de test te laten doen, omdat het een heel ongemakkelijk gevoel oproept. De huidige test met de wattenstok blijft echter het meest accuraat. De speekseltest is iets minder gevoelig, maar wel belangrijk omdat kinderen en ouderen anders minder snel getest zullen worden. Of de nieuwe test ooit op landelijk niveau en voor iedereen beschikbaar komt is dus nog even afwachten.

Controle RIVM

Certe moet eerst door de controle van het RIVM komen. Het instituut stuurt Certe een paar monsters op, waar de uitslag al van bekend is. Het is dan aan het laboratorium om die uitslag correct terug te communiceren. Van Elsacker verwacht hiermee geen problemen omdat de test volgens haar hetzelfde is als bij het wattenstokje. “We moeten alleen aantonen dat we het virus ook in speeksel kunnen vinden.” Accepteert het RIVM de test, dan kan de GGD in Groningen ze gaan aanvragen en aanbieden. Dit duurt naar verwachting een week of twee. 

Door: Nationale Zorggids