Normal_ouderen_senioren_oudere_man

Een ventilatiesysteem in een verpleeghuis in Maassluis heeft mogelijk een rol gespeeld in een uitbraak van corona onder oudere bewoners en verpleegpersoneel. Daarom is nu de ventilatierichtlijn aangepast. Het RIVM schrijft hierover in een vertrouwelijk rapport. Dit is de eerste keer dat een virusuitbraak via luchtcirculatie bewezen kan worden. Dit meldt de Volkskrant die het rapport in handen heeft. 

Sinds enkele maanden is er een discussie gaande over verspreiding van corona door de lucht, ofwel via aerosolen. Echter, gebruik van ventilatiesystemen werd vooralsnog niet afgeraden omdat er geen bewijs was voor verspreiding via deze weg.

Zes bewoners overleden door corona

Eind juni was er in verpleeghuis De Tweemaster in Maassluis een corona-uitbraak gaande: van de zeventien besmette bewoners, kwamen er zes te overlijden. Ook medewerkers kregen de longziekte: achttien van hen werden positief getest, terwijl zij het grootste deel van de dag chirurgische mondkapjes droegen. Het ventilatiesysteem in de gemeenschappelijk woonkamer werd onderzocht toen men inzag dat de verspreiding van de ziekte wel érg snel ging. Onderzoekers troffen hoge waarden van het virus aan op het gaas van de airco en in filters van vier ventilatiekasten. Reden voor het RIVM om vermoedens van verspreiding via ventilatiesystemen op te schrijven in een rapport.

Ventilatierichtlijn stilzwijgend herzien

Inmiddels is de ventilatierichtlijn stilzwijgend herzien. Opvallend, vindt de Volkskrant, omdat het RIVM vooralsnog niet richting het publiek heeft uitgesproken dat het virus via luchtcirculatiesystemen kan verspreiden. In de herziene richtlijn staat dat uit voorzorg wordt geadviseerd om recirculatie binnen één ruimte waar meerdere personen voor langere tijd bij elkaar zijn, zo veel mogelijk te vermijden en de lucht voldoende te verversen.

Door: Nationale Zorggids