Normal_ouderen_ouderenzorg

Onderzoekers die betrokken zijn geweest bij het onderzoek naar de verspreiding van corona via luchtcirculatiesystemen in een verpleeghuis in Maasssluis, zeggen dat het RIVM de conclusies hierover heeft afgezwakt. Terwijl de onderzoekers stellig zeggen ‘ja, we weten zeker dat het virus door de lucht is verspreid via ventilatiesystemen', is de conclusie van het RIVM stukken minder stellig. Dit meldt de Telegraaf. 

“Wij zijn er als vakgroep van overtuig dat er sprake is geweest van verspreiding van het virus door de lucht onder invloed van het ventilatiesysteem”, zegt arts-microbioloog Peter de Mann over de corona-uitbraak in Maassluis. Zeventien bewoners raakten besmet met de longziekte en zes van hen kwamen te overlijden. Ook medewerkers kregen corona: achttien van hen werden positief getest, terwijl zij het grootste deel van de dag chirurgische mondkapjes droegen.

Hoge waarden op gaas en filters

Het ventilatiesysteem in de gemeenschappelijke woonkamer werd onderzocht toen men inzag dat de verspreiding van de ziekte wel érg snel ging. Onderzoekers troffen hoge waarden van het virus aan op het gaas van de airco en in filters van vier ventilatiekasten.

In het door het RIVM opgestelde rapport zijn voornamelijk vermoedens van verspreiding via ventilatiesystemen te lezen. Een afgezwakte versie van de bevindingen van de onderzoekers, aldus betrokkenen. 

Door: Nationale Zorggids