Normal_ouderen_ouderenzorg

Uitbreiden met 13.000 extra bedden in verpleeghuizen gaat bij lange na niet genoeg zijn als er in 2025 plek moet zijn voor 30.000 extra ouderen. Onderzoeksinstituut TNO die hiernaar onderzoek deed concludeert dat zonder ingrijpen van de overheid per 2040 twee keer zoveel capaciteit nodig is in verpleeghuizen. Dit meldt Skipr. 

De komende jaren neemt het aantal ouderen flink toe, terwijl er minder mantelzorgers zijn. Dit betekent dat de ouderen meer professionele zorg nodig hebben en er dus een grotere instroom in verpleeghuizen is. Bovendien is de verblijfsduur ook langer, simpelweg omdat ouderen steeds ouder worden.

Nieuwe woonvormen 

Volgens berekeningen van TNO hebben in 2040 meer dan 260.000 mensen verpleeghuiszorg nodig, tegenover 135.000 mensen die dat nu nodig hebben. Dat betekent dat er 8 miljoen extra vierkante meter nodig is om deze toename in zorgvraag te kunnen opvangen. Nederland zou gebaat zij bij nieuwe woonvormen zodat ouderen zorg buiten de bestaande verpleeghuizen kunnen krijgen, maar er zijn maar weinig beschikbare bouwlocaties en nieuwbouw gaat niet snel genoeg. 

Door: Nationale Zorggids