Normal_tandarts

Thuiswonende ouderen in de provincie Groningen gaan niet of nauwelijks naar de tandarts, terwijl de problemen met het gebit erger worden naarmate ze ouder worden. Tandarts Bas van Vliet ziet dat er tegenwoordig minder toezicht is op ouderen, juist omdat ze thuis wonen. Ouderen hebben ook minder vaak een kunstgebit. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

De combinatie van echte tanden en gebruik van veel medicijnen, maakt dat ouderen een droge mond krijgen en dat is gevaarlijk voor het gebit. Spuug maakt het gebit schoon en verwijdert bacteriën.

Pas weer in tandartsstoel in verpleeghuis

Tandarts Van Vliet merkt dat ouderen op een gegeven moment niet meer naar de tandarts komen en ook niet reageren op herinneringen daarvoor. Thuiswonende ouderen maken vaak gebruik van de thuiszorg, maar zij letten veelal niet op het gebit van de oudere, stelt Van Vliet. “Het gebit vinden ze vaak maar vies.” Pas wanneer iemand in het verpleeghuis belandt, is de tandarts weer betrokken. Maar vaak is het dan al te laat en zit het gebit vol met ontstekingen, kunnen ze niet meer eten én is er een verhoogd risico op ziekten.

Door: Nationale Zorggids