Normal_logo_nvve_levenseinde_euthanasie_logo

De Week van de Wilsverklaring is pas vier dagen bezig, maar de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) ziet dat al meer dan vijfduizend mensen zich hebben ingeschreven voor de digitale lezingen. De organisatie noemt de week daarom nu al een succes. Voor de komende dagen zijn nog plaatsen beschikbaar. Dit meldt NVVE. 

Omdat vanwege het coronavirus geen fysieke bijeenkomsten kunnen worden gehouden, verzorgt de NVVE digitale lezingen over het levenseinde. Nog tot en met vrijdag 9 oktober kunnen leden en niet-leden meedoen aan zo’n digitale lezing. Na afloop krijgen zij eenmalig drie verschillende wilsverklaringen van de NVVE cadeau: het schriftelijk euthanasieverzoek, het schriftelijk behandelverbod en de volmacht medische beslissingen. Deze zijn normaal gesproken alleen beschikbaar voor leden, maar niet tijdens de Week van de Wilsverklaring.

Wensen over levenseinde

In een wilsverklaring leggen mensen hun wensen over hun levenseinde vast. Er kan bijvoorbeeld in worden opgenomen of iemand bij ondraaglijk lijden voor euthanasie in aanmerking wil komen, of welke medische behandelingen iemand in bepaalde situaties absoluut niet meer wil. Ook kan worden opgeschreven wie er namens de opsteller wensen kenbaar mag maken als deze dat zelf niet meer kan.

Rechtsgeldigheid

Een ondertekende wilsverklaring is een officieel document dat zijn rechtsgeldigheid niet kan verliezen. Wel is het verstandig om de wensen geregeld te bespreken met de (huis)arts, zodat deze ervan overtuigd blijft dat de wensen weloverwogen en nog altijd aanwezig zijn. Een wilsverklaring is geen garantie op het verkrijgen van euthanasie. Maar een kraakheldere wilsverklaring die geregeld geactualiseerd is, helpt een arts enorm bij zijn afweging of hij een euthanasieverzoek kan inwilligen, aldus de NVVE. Een behandelverbod dat vastgelegd is in een wilsverklaring, kan wél wettelijk worden afgedwongen.

Door: Nationale Zorggids