Normal_ouderen__ouderenzorg__verpleeghuis

De coronacrisis maakt pijnlijk duidelijk hoe belangrijk de zorg voor kwetsbare ouderen is. De bescherming en verzorging van kwetsbare ouderen is niet alleen een zaak van zorgorganisaties, maar van de hele samenleving. Uit onderzoek van ActiZ blijkt dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders (82 procent) de coronacrisis aanmerkt als dé kans om de zorg voor ouderen toekomstbestendig te maken. De publiekscampagne Praat vandaag over morgen is onlangs van start gegaan. Dit meldt ActiZ. 

83 procent van de Nederlanders zegt dat de ouderenzorg een verantwoordelijkheid is van de hele samenleving, en niet alleen van de zorgsector en de overheid. Het aantal Nederlanders dat vindt dat de sociale omgeving een actievere rol moeten gaan spelen bij de zorg voor ouderen is door de coronacrisis met 20 procent gestegen tot 72 procent, blijkt uit onderzoek van ActiZ. De tijd om de ouderenzorg grondig te hervormen is nu, constateert de branchevereniging.

Praat vandaag over morgen

ActiZ lanceerde onlangs de publiekscampagne Praat vandaag over morgen. De campagne bestaat onder andere uit het online platform praatvandaagovermorgen.nl, een rondreizend bankje waarop bekende en onbekende Nederlanders in gesprek gaan over ouder worden aan de hand van gesprekskaarten en een toolbox voor zorgorganisaties om het gesprek in de regio te kunnen voeren.

“Als branchevereniging van zorgorganisaties hebben wij bij uitstek de lange termijnverantwoordelijkheid om dit vraagstuk te adresseren”, vindt bestuurslid Conny Helder. Met deze campagne wil ActiZ het gesprek over hoe Nederlanders oud willen worden aanjagen en de fundamentele hervorming van de ouderenzorg op gang helpen. “De toekomst van de zorg voor ouderen enkel blijven zien als een probleem van de zorgsector en/of de overheid is een vernietigende houding waarmee je de omvang van dit vraagstuk ontkent en de samenleving buiten spel zet. De ouderenzorg gaat iedereen aan, jongeren en ouderen. Alleen samen kunnen we de zorg voor ouderen ook in de toekomst goed blijven organiseren.”

Een einddatum voor de campagne is er niet. "We blijven net zo lang doorgaan als nodig", kondigt ActiZ aan.

Door: Nationale Zorggids