Manifest ouderenzorg roept op tot voorkomen lockdown verpleeghuizen

Een manifest dat is ondertekend door bekende namen in de zorg, zorgbestuurders en hoogleraren moet ervoor zorgen dat verpleeghuizen tijdens de tweede coronagolf open blijven voor bezoek. De ondertekenaars van het manifest, waaronder Hugo Borst en Carin Gaemers, stellen dat kwaliteit van leven voor verpleeghuisbewoners belangrijker is dan veiligheid. Dit meldt Trouw dat het manifest publiceert. 

Hoewel het voornemen was om bij een tweede golf sluiting van verpleeghuizen te voorkomen, ziet initiatiefnemer en hoogleraar langdurige zorg en dementie Anne-Mei The nu al dat hier en daar verpleeghuizen dichtgaan voor bezoekers. Gijsbert van Herk, bestuurder van Humanitas, vreest dat er wordt teruggevallen op veiligheid boven alles. De ondertekenaars vinden echter niet dat dat leidend moet zijn voor verpleeghuisbewoners.

Kwaliteit van leven

Het manifest stelt dat de kwaliteit van leven van ouderen in verpleeghuizen voorrang moet krijgen. Daarin speelt het tegengaan van coronabesmettingen een grote rol, maar niet de belangrijkste. Als het aan de ondertekenaars ligt, blijft het virus buiten de deur zonder dat bewoners in een sociaal isolement belanden. Daarom is het van groot belang dat personeel en bezoekers de juiste beschermingsmiddelen dragen en dat er voldoende coronatesten beschikbaar zijn.

'Verpleeghuis is het huis van de bewoners'

In het manifest wordt ook gepleit voor samen met de bewoner in gesprek gaan over het eventueel sluiten van de deuren. De ouderen zouden hierin inspraak moeten hebben. “Een verpleeghuis is geen ziekenhuis. We moeten niet vergeten dat dit in de eerste plaats het huis van onze bewoners is, waar wij een beetje zorg mogen verlenen”, zegt Van Herk. Hij denkt ook niet dat een volledige lockdown nodig is. Zijn organisatie heeft bijvoorbeeld een corona-afdeling, waar ouderen met corona onder elkaar zijn en bezoek mogen ontvangen, mits zij goed beschermd zijn.

Lees hier het manifest. 

Door: Nationale Zorggids