Normal_ouderen__ouderenzorg__mantelzorg__ggz

In Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen heeft zorgverzekeraar Menzis samen met de gemeenten en zorgaanbieders afspraken gemaakt over het verbeteren van de ouderenzorg in de regio. Het doel is om de zorg zo dicht bij mogelijk en op één locatie te organiseren voor een verhoogde kwaliteit van leven en beter bereikbare zorg. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland. 

Inmiddels hebben de samenwerkende partijen drie plannen klaarliggen om de ouderenzorg in Noordoost-Twente te verbeteren. In het eerste plan staat het extra tijdelijk verblijf centraal. Kwetsbare ouderen kunnen hiervoor terecht als zij moeten herstellen of revalideren van een operatie of als ze tijdelijk geobserveerd moeten worden. Het tijdelijk verblijf duurt niet langer dan zes tot acht weken en het doel is om de ouderen zonder ondersteunende voorzieningen naar huis te sturen.

Expertisecentrum en innovatiegarage

Een geriatrisch expertisecentrum moet de doelen van het tweede plan helpen realiseren. Binnen dit expertisecentrum werken professionals in de ouderenzorg samen aan oplossingen voor complexe problemen buiten de eerstelijnszorg om. Tot slot komt er een innovatiegarage dat zorgpartijen en het sociale domein beter moeten laten samenwerken. Hierdoor wordt het zorgaanbod voor ouderen toegankelijker.

De plannen zijn nog niet in werking gesteld. Eerst kijken alle betrokkenen naar de haalbaarheid ervan. 

Door: Nationale Zorggids