Werken in de zorg

In tijden van alarmerende berichtgeving vanuit de zorg, is er ook positief nieuws te melden. Sinds het begin van de coronacrisis, lijken Nederlanders zich in toenemende mate te oriënteren op een baan in de zorg. Steeds meer mensen kiezen voor een opleiding in de richting van Zorg, of laten zich hiervoor omscholen. Hoe makkelijk is omscholen voor de zorg eigenlijk, en welke sectoren staan te springen om extra personeel?  

Zorgsector: veel vacatures, toenemende interesse

De impact van COVID op de zorg is groot, maar het laat tegelijk zien dat de bereidheid om te werken in de zorg nog altijd groot is. Landelijke opleiders melden een groeiende interesse in zorgopleidingen, en veel mensen overwegen zich te laten omscholen. Ondersteunend startte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de campagne ‘Ik Zorg’, in samenwerking met branche-, beroeps-, werknemers- en werkgeversorganisaties in de sector Zorg & Welzijn. Met de campagne bundelen diverse organisaties de krachten om mensen te enthousiasmeren voor het werken in de zorg.   

Toename interesse voor zorg

Trend in de zoekmachine: interesse voor omscholen zorg (blauw) en werken in de zorg (rood). Bron: Google Trends

De eerste positieve signalen zijn al zichtbaar. Dat is ook nodig, want vanuit diverse zorgsectoren is de vraag naar personeel de laatste jaren sterk gestegen. In het hele land is sprake van een tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden IG. Daarnaast zijn veel vacatures te vinden in de specialistische ouderengeneeskundige, psychiatrie en verslavingszorg. Vacatures die de komende jaren ingevuld moeten gaan worden door nieuw opgeleid zorgpersoneel en zij-instromers.

Zij-instromers in de zorg

Voor zorginstellingen zijn zij-instromers dit jaar van essentiële waarde gebleken. Zij-instromers zijn afkomstig uit een ander vakgebied, en kunnen middels een leerwerktraject een directe bijdrage leveren aan de zorg. Een carrièreswitch die deels noodgedwongen, maar ook steeds vaker weloverwogen wordt gekozen. Met de diversiteit aan baanmogelijkheden in de zorgwereld, in combinatie met het grote aantal openstaande vacatures, is het voor zij-instromers eenvoudiger geworden om de stap te zetten.   

Welke functie past bij jou?

Het kan lastig zijn om te bepalen welke functie bij jou past. De campagne ‘Ik Zorg’ is daarom tevens bedoeld om mensen te inspireren aan de slag te gaan in een specifieke sector of functie. Ben je jezelf ook aan het oriënteren, maar heb je nog keuze kunnen maken? Dan is het mogelijk om een gesprek aan te vragen bij een Zorg- of Welzijnsinstelling in de buurt. Hier kom je erachter welke functies bij je passen, en eveneens ontvang je informatie over de gevraagde competenties en vaardigheden.

Maak de overstap

Een carrièreswitch richting de zorg is spannend én interessant. Je begint zonder vooropleiding en hebt doorgaans weinig tot geen relevante werkervaring. Met een sterk cv overtuig je werkgevers in de zorg van jouw toegevoegde waarde. Welke competenties zorgen ervoor dat jij geschikt bent voor de zorg? Je hebt een hands-on mentaliteit, wilt je inzetten voor anderen en werkt graag samen. Competenties die veel mensen vanuit een ander werkgebied al hebben meegenomen. Daarbij zijn goede communicatieve vaardigheden en emotionele stabiliteit belangrijk en goed om te vermelden op je cv. 

Voor zij-instromers in de zorg is het lastig relevante werkervaring aan te tonen. Dit hoeft echter helemaal geen probleem te zijn. Relevante ervaring kan al worden opgedaan door het trainen of begeleiden van een jeugdteam, verlenen van mantelzorg of vrijwilliger zijn bij grote evenementen. Deze alternatieve werkervaring in combinatie met een BBL-opleiding geven je als zij-instromer voldoende mogelijkheden om direct de overstap te maken naar de zorg.