Normal_ouderen_ouderenzorg

Het coronavirus waart rond in verpleeghuizen en de reguliere zorg komt er noodgedwongen stil te staan. Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, trekt aan de bel. Zorgverleners hebben soms geen tijd meer om zorg te verlenen aan de ouderen die er wonen. Dit meldt NRC. 

De ouderen in verpleeghuizen worden voorzien van hun eerste levensbehoeften, maar soms blijven ze noodgedwongen in bed liggen. Er is dan onvoldoende personeel beschikbaar om iemand in zijn of haar rolstoel te zetten. Ouderen zijn ook eenzamer dan anders, omdat hun vaste zorgverlener geen tijd heeft om te praten.

Psychische belasting

Nederland telt 2.500 verpleeghuizen, waarvan er in zeshonderd een uitbraak van corona is. Meer personeelsleden hebben tijdens deze golf het virus opgelopen, waardoor het ziekteverzuim er hoger is en er minder personeel aanwezig is voor bewoners. Volgens Verenso is er natuurlijk al jarenlang sprake van een tekort aan personeel in verpleeghuizen, maar de psychische belasting door het overlijden van vele bewoners tijdens de eerste uitbraak heeft nog steeds zijn weerslag.

Door: Nationale Zorggids