Normal_geld

Ruim 30 procent van de zorginstellingen heeft nog steeds geen (volledig) jaarverslag ingeleverd. Eerder gaf de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) al vier maanden uitstel, maar desondanks ontbreekt een groot aantal jaarverslagen. Op 1 oktober 2020 hadden tweeduizend zorgaanbieders, waarvan de helft jeugdzorginstellingen en combibedrijven, nog geen verslag opgestuurd. Dit meldt Skipr. 

Inmiddels heeft de inspectie deze bedrijven begin november een brief gestuurd om hen een vierde kans te geven het jaarverslag in te leveren. Zij hebben nu tot half december de tijd om hun boekhoudingsgegevens over het jaar 2019 in te leveren. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een vijfde kans. Pas bij de zesde herinnering, krijgen in gebreke blijvende instellingen een last onder dwangsom. Dit is een waarschuwing voor een boete. Hebben zij medio februari nog steeds hun jaarverslag niet gedeponeerd, dab moeten zij iedere week dat ze uitstellen een boete betalen. Sturen zorginstellingen tussen februari en maart alsnog het verslag op, dan zet de IGJ de boeteoplegging stop.

1.000 euro boete per week

Bedrijven lopen het risico op tienmaal een boete van 1.000 euro. Voor kleine instellingen geldt een tienmaal een boete van 500 euro. Het traject van IGJ wordt opnieuw opgestart als een bedrijf na tien weken nog steeds geen verslag heeft ingeleverd.

Door: Nationale Zorggids