Zorgverzekering 2021

Het einde van 2020 is inzicht, wat ook betekent dat de zorgverzekeraars weer nieuwe pakketten met nieuwe prijzen hebben ingericht en opgesteld. Zowel vanuit de eisen die de overheid heeft opgesteld als de zorgverzekeraars zelf hebben dit mogen doen. Een mooi moment om weer even stil te staan en de zorgverzekering vergelijken met andere aanbieders. We zetten de voorspellingen voor jouw zorgverzekering op een rijtje zodat je weet waar je naar moet kijken. 

Zorgpremies gaan omhoog 

De premies voor de zorgverzekering gaan per 2021 omhoog. Hoeveel dit zal zijn, hangt natuurlijk af bij welke zorgverzekeraar je bent aangesloten. Het kan zowel een verschil zijn in een paar euro of juist meer dan 10 euro. Het is goed om te checken met welk bedrag je premie stijgt. Als je dit weet kan je dit ook weer vergelijken met andere zorgverzekeraars. 

Meer zorgtoeslag voor lagere inkomens

Mensen die een laag inkomen hebben, krijgen per 2021 meer zorgtoeslag. Alleenstaanden krijgen er op jaarbasis 46 euro bij. Meerpersoonshuishoudens gaan er maximaal 108 euro op vooruit. Of je ook daadwerkelijk recht hebt op zorgtoeslag, hangt dus af van je inkomen. Hierbij gaat het om je verzamelinkomen. Ofwel; het inkomen na de aftrekposten, zoals de hypotheekrenteaftrek.

Verbeteringen in het basispakket

De overheid stelt elk jaar weer het basispakket voor de zorgverzekering vast. In 2021 zijn er enkele verbeteringen en aanpassingen. Er is een vergoeding voor een aantal nieuwe geneesmiddelen tegen kanker in het basispakket vastgesteld. Ook de impact van Covid-19 is meegenomen in de veranderingen. Zo staat er een vergoeding in het basispakket voor extra paramedische zorg als gevolg van het virus. Ook de vergoeding voor dagbehandeling in groepsverband voor niet-aangeboren hersenletsel is meegenomen in het basispakket. Het eigen risico voor medische kosten van orgaandonoren en slachtoffers van seksueel geweld is weggehaald. Voor diabetespatiënten wordt de vergoeding van hulpmiddel vereenvoudigd.

Het verplicht eigen risico blijft hetzelfde

Het verplicht eigen risico blijft op 385 euro staan. Voor sommige vormen van zorg betaal je geen eigen risico. Een bezoek aan de huisarts valt bijvoorbeeld niet onder het eigen risico. Vaak kun je, bij het niet beschikken over het geld, aanvraag doen bij een zorgverzekeraar voor een betalingsregeling. Een zorgvergelijker heeft vaak een mooi overzicht van deze betalingsregeling.