Normal_corona

Van de 2.500 mensen die tijdens de tweede coronagolf zijn overleden, woonde de helft in een verpleeghuis. Dit is deels te verklaren doordat de verpleeghuizen ditmaal niet op slot zijn gegaan, zoals tijdens de eerste golf. Daarnaast heeft ongeveer 70 procent van de verpleeghuisbewoners dementie. Een groep ouderen die zich moeilijk aan coronamaatregelen kan houden, legt hoogleraar Bianca Buurman uit. Dit meldt NOS. 

Toch is een deel van de uitbraken niet door bewuste keuzes te verklaren, maar juist door fouten. Soms komt het coronavirus het verpleeghuis binnen via een medewerker. En ondanks dat deze dan een mondkapje en andere beschermende middelen draagt, is dit niet altijd zaligmakend. “Medewerkers zijn een belangrijke bron van introductie, zij lopen immers elke dag in en uit”, aldus OMT-lid en hoogleraar Cees Hertogh.

Gebrekkig testbeleid

Hij ziet ook dat het testbeleid in verpleeghuizen niet optimaal is. Ongeacht of iemand klachten vertoont, moeten verpleeghuizen wekelijks hun bewoners en medewerkers testen. Maar dat gebeurt niet vaak genoeg. Ook missen zorgverleners nog te vaak coronasymptomen bij de ouderen die zij verzorgen. Een van de redenen dat er niet vaak genoeg getest wordt, is het ingrijpende effect ervan op ouderen met dementie. Een wattenstaafje diep in de neus kan een paniekreactie veroorzaken. “Dat is inderdaad een dilemma, maar een fikse covid-infectie is erger dan het afnemen van een neus-keelswab. Hoe lastig het soms ook is, ik vind dat we veel agressiever moeten testen dan we nu doen", aldus Hertogh.

Zo zijn er nog meer redenen dat er zo veel besmettingen zijn en doden vallen in verpleeghuizen, maar een GGD-onderzoek in samenwerking met Hertogh en Buurman moet uitwijzen wat precies de oorzaken zijn.

Door: Nationale Zorggids