Normal_rss_entry-259654

Coalitiepartijen D66 en VVD willen opheldering van CDA-minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over de benoeming van een rechter tot voorzitter van een van de vijf toetsingscommissies voor euthanasie. Volgens een bericht in de Volkskrant heeft de bewindsman die tegengehouden.

Voor de benoeming per 1 december van Miriam de Bontridder, plaatsvervangend raadsheer bij het gerechtshof in Amsterdam, was alleen nog de goedkeuring nodig van Grapperhaus. Maar die bleef uit, schrijft de Volkskrant.

Achtergrond rechter

D66-Kamerlid Pia Dijkstra spreekt van een "ernstige zaak", en wijst erop dat het niet eerder is voorgekomen dat een minister zo'n benoeming blokkeert. Zij wil weten of de achtergrond van De Bontridder, die een voorvechter is van het recht om te sterven, een rol heeft gespeeld. Ook VVD-Kamerlid Ockje Tellegen wil uitleg van CDA-minister Grapperhaus.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid wil niet op de zaak ingaan. Over het hoe en waarom van dergelijke benoemingen worden nooit mededelingen gedaan, zegt zij. Ook een woordvoerder van de Regionale Toetsingcommissies Euthanasie onthoudt zich van commentaar, omdat het een interne sollicitatieprocedure betreft.

Door: ANP