Normal_vaccin_inenten_ouderen_griepprik

Bijna driekwart van de senioren (68 procent) is van plan zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, blijkt uit onderzoek door seniorenorganisatie KBO-PCOB. Ongeveer een kwart twijfelt nog, slechts acht procent zegt nee. De belangrijkste reden om zich niet te laten vaccineren is uit angst voor bijwerkingen, maar ook omdat men zich nooit heeft laten vaccineren (ook niet tegen de griep). Dit meldt KBO-PCOB. 

Het vertrouwen in de instanties die bij het vaccin betrokken zijn, is groot. Ruim zestig procent vertrouwt de overheid (63 procent) en makers (62 procent) bij dit vaccin, slecht negen procent vertrouwt overheid en bedrijf niet.

Vaccinatiestappenplan

Maar er zijn ook vragen. Een derde van de senioren mist nog bepaalde informatie over het coronavaccin en de vaccinatie. Bijvoorbeeld informatie over de bijwerkingen (met name op de lange termijn), de procedure (waar en door wie wordt het vaccin gezet), de tijdsplanning, hoe de relatie is met specifieke gezondheidsproblemen zoals hart en obesitas. Maar er zijn ook vragen over de veiligheid en de werkingsduur van het vaccin. Directeur Marcel Sturkenboom van KBO-PCOB: “Dus nogmaals onze oproep aan het kabinet: beloon het vertrouwen van al deze senioren en kom met een compleet vaccinatiestappenplan. Het schept duidelijkheid en rust.”

Door: Nationale Zorggids