Normal_normal_corona

Het aantal verpleeghuizen met een vastgestelde coronabesmetting blijft stijgen en is momenteel zelfs hoger dan tijdens het begin van de pandemie. De afgelopen dagen zijn 129 bewoners aan het coronavirus overleden. Dit meldt NOS.

Anders dan tijdens de eerste golf zijn de besmette instellingen nu over het hele land verspreid, ook in het noorden. Al eerder werd bekend dat een verpleeghuis in het Drentse Gieten getroffen is door een grote corona-uitbraak, waarbij bijna 60 mensen besmet zijn geraakt. Drie mensen zijn overleden.

Voorzitter van Verenso, Jacqueline de Groot, noemt het treurig nieuws maar niet verrassend. De besmettingscijfers zijn overal hoog en ook verpleeghuizen zijn onderdeel van de samenleving. Bezoekers en medewerkers kunnen het virus meenemen naar de instelling. Niet alleen het personeel, dat intensief contact heeft met bewoners, is een bron van besmetting. Ook familieleden komen in contact met bewoners en er zijn ook bezoekers die zich niet goed aan de regels houden.

Volgens de Groot is de beste manier voor het terugdringen van het aantal besmettingen in de verpleeghuizen, het omlaag brengen van de besmettingscijfers in de hele samenleving. Het starten van de vaccinaties zal daarbij goed helpen. De Groot hoopt dat ouderen snel aan de beurt zijn. Tot die tijd moeten de regels goed gehandhaafd worden en moeten bezoekers beschermende middelen dragen. De zorginstellingen willen geen bezoek verbieden, zoals gebeurde tijdens de eerste golf.

Door: Nationale Zorggids