Normal_vaccin_inenten_ouderen_griepprik

De voorbereidingen voor de vaccinatie van bewoners in verpleeghuizen zijn in volle gang. Verpleeghuizen bereiden alles voor om snel uit de startblokken te kunnen en de eerste brieven voor het verkrijgen van toestemming voor vaccinatie, zijn de deur uit, laat bestuurslid Conny Helder van branchevereniging ActiZ weten. Dit meldt ActiZ in een persbericht. 

Bewoners, of hun vertegenwoordiger als iemand niet wilsbekwaam is (bijvoorbeeld door dementie), moeten toestemmingen verlenen voor de vaccinatie. Dit moet gevraagd worden per middel omdat de bijwerkingen van Pfizer en Moderna kunnen verschillen. Achter de schermen is alles klaargemaakt om de vaccinaties te kunnen registeren in cliëntdossiers, zodat mensen ook op tijd een herhaalvaccinatie krijgen én herleidbaar is wie met welke levering gevaccineerd is.

Pfizer en Moderna aanbieden

ActiZ helpt het ministerie van Volksgezondheid om ook bewoners het logistiek lastige Pfizer-vaccin te kunnen aanbieden. Dan zou dit samen met het vaccin van Moderna een tweede mogelijkheid zijn voor vaccinaties voor bewoners. “Het opdelen van grote Pfizer-verpakkingen in kleinere hoeveelheden moet veilig gedaan worden door apothekers, waarover verpleeghuisorganisaties niet zelf beschikken. Ook het vervoer naar locaties en de beperkte beschikbaarheid is een puzzel die we graag oplossen om mensen zo snel mogelijk te kunnen vaccineren”, aldus Helder. “Verspilling van vaccins moet worden voorkomen, elk vaccin moet iemand bescherming bieden.”

Door: Nationale Zorggids