Normal_rss_entry-267522

Een 87-jarige vrouw uit Zoetermeer is maandag, als eerste bewoner van een kleinschalige woonvorm, gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat gebeurde in woonzorgcentrum WelThuis Buytenhaghe, onder toeziend oog van minister Hugo de Jonge.

Eerder was de vaccinatie al begonnen in grotere instellingen voor kwetsbare ouderen en gehandicapten. Dat gebeurt door instellingsartsen, maar kleinschalige woonvormen hebben die niet. Daarom voeren huisartsen daar de vaccinaties uit. Behalve in Zoetermeer begint de vaccinatie ook in kleinschalige onderkomens in Twente en Deventer. Later volgt de rest van het land. In totaal wonen ongeveer 77.000 mensen in zulke kleinere tehuizen. Zij krijgen het coronavaccin dat door farmaceut Moderna is ontwikkeld.

Op 6 januari werd de eerste persoon in Nederland gevaccineerd. Sindsdien is begonnen met het inenten van medewerkers van verpleeghuizen, artsen en verpleegkundigen van de acute zorg, ambulancepersoneel en de bewoners van grotere verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg. Op vrijdag werden de eerste huisartsen gevaccineerd en in de loop van deze week krijgen de eerste thuiswonende 90-plussers hun vaccinaties. Later volgen 85- tot 90-jarigen.

Door: ANP