Normal_ouderen_senioren_oudere_man

Sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft bijna de helft van de senioren meer last van somberheid of zit daar tegenaan. Tien procent heeft zelfs meer last van slaapproblemen dan voorheen. Dit blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB.

“Het is een bevestiging van wat we het afgelopen jaar zien. Sommige senioren geven aan dat deze coronaperiode aanvoelt als een huisarrest zonder enkelband en een leven zonder doel. Dat zijn natuurlijk gevoelens die je niet moet negeren. Ook bij ouderen is de mentale gezondheid in het geding”,, zegt Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB.

Maar niet alleen mentaal, ook lichamelijk heeft corona gevolgen. Vooral bij mensen die de ziekte hebben opgelopen. Zo voelt 46 procent van de senioren die corona hebben gehad zich minder gezond dan voorheen. Nog eens 18 procent geeft aan dat hun geestelijk welbevinden minder is geworden, zoals constante vermoeidheid.

Uitgestelde zorg

Ook is de angst voor besmetting groot. 68 procent van de ouderen maakt zich op dit moment zorgen over een besmetting met het coronavirus. Die angst vertaalt zich deels ook in de uitgestelde zorg. Een op de vijf senioren heeft een of meerdere keren zelf zorg of hulp uitgesteld, zoals een bezoek aan de huisarts of controle bij een specialist in het ziekenhuis. Een kwart geeft aan dat de zorgverlener de zorg heeft uitgesteld. “Sommige senioren zijn bang om slechter het ziekenhuis of de huisartsenpost uit te komen, dan ze erin gingen. En dat kan nog weleens een probleem worden. We moeten voorkomen dat uitgestelde zorg als een boemerang op ons terugkomt.”

Aan het onderzoek van KBO-PCOB deden 2.000 senioren mee, met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar.

Door: Nationale Zorggids