Normal_rss_entry-274150

D66-leider Sigrid Kaag wil medisch-ethische kwesties niet gaan vastleggen in een regeerakkoord. Het moet een vrije kwestie zijn voor Kamerleden. "Daar moet je geen formatieafspraken over maken. Kwesties van leven en dood zijn voor mij geen uitruil", zei ze tegen de NOS.

Volgens Kaag horen deze zaken bij het maatschappelijk debat en daarna moet het een zaak zijn voor de Tweede Kamer. Dat vind ze "transparant en een eerlijker weg".

Initiatiefwet voltooid leven

D66 komt onder meer met een initiatiefwet over voltooid leven. Dat houdt in dat mensen van 75 jaar en ouder met een langdurige en onveranderlijke stervenswens, de mogelijkheid krijgen om een eind aan hun leven te maken. In het huidige kabinet kwam dat er niet omdat CDA en ChristenUnie tegen zijn.

Kaag wil zich hard maken voor de initiatiefwet. ChristenUnie heeft al weer aangegeven dat het voor haar een breekpunt is. Het is ook maar de vraag of er een meerderheid in de Kamer voor te vinden is.

Bij de vorming van het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie waren medisch-ethische kwesties een zeer gevoelig punt.

Door: ANP