Gehoor bij ouderen

Het ouder worden gaat vaak gepaard met het ontstaan van achteruitgang in het lichaam. Het komt vaak voor dat de ogen slechter worden en dat je een bril nodig hebt, maar er zijn ook andere vlakken waarop de achteruitgang zichtbaar wordt. Zo kan het voorkomen dat het gehoor slechter wordt, maar ook dat de motoriek minder wordt. In beide gevallen is een goede oplossing te vinden. Hier lees je meer over de achteruitgang van het gehoor of de motoriek en welke oplossingen in dit geval de beste uitkomst zijn.

Oplossingen voor het gehoor

Naarmate je ouder wordt, zal ook het gehoor minder worden. Een verslechterd verhoor wordt meestal veroorzaakt door ouderdomsdoofheid. In veel gevallen wordt gehoorverlies geconstateerd bij ouderen. De achteruitgang van het gehoor heeft een belangrijke oorzaak: de haarcellen in het binnenoor gaan slijten. Vanaf het dertigste levensjaar neemt het gehoor af. Vanaf het vijftigste levensjaar treedt ouderdomsdoofheid het meest op. Dit kenmerkt zich vaak in het gehoorverlies van hoge tonen. 

Een hoortoestel aanschaffen

Een manier om het gehoorverlies zoveel mogelijk tegen te gaan is door een hoortoestel aan te schaffen. Er zijn tal van hoortoestellen verkrijgbaar en het is aan jou om te bepalen wat de beste hoortoestellen voor jouw oren zijn. Heb je last van gehoorverlies? Je kunt gemakkelijk een afspraak maken met een hoorspecialist. Eerst wordt dan gekeken naar de staat van je oren en wat voor soort hoortoestellen je het beste kunt kiezen. Naar aanleiding van de hoortest wordt het gehoorapparaat op maat gemaakt.

Oplossingen voor de motoriek

Een ander veel voorkomend probleem bij ouderen is de achteruitgang van de motoriek. Het wordt lastiger om lange stukken te lopen zonder ondersteuning. Ook komt het voor dat het evenwicht minder wordt: je hebt dan sneller behoefte aan stabiliteit en steun tijdens het lopen. Bij ouderen komt het vaak voor dat de vraag naar een rollator groot is nadat ze gevallen zijn. Andere redenen om een rollator aan te schaffen zijn:

  • Je merkt dat een wandelstok niet meer voldoende steun biedt bij het opstaan of lopen;
  • Je wilt graag extra houvast tijdens het lopen of opstaan;
  • Je bent niet meer zo stabiel tijdens het lopen als vroeger, waardoor je minder zeker loopt;
  • Je kunt geen lange afstanden achter elkaar lopen, je moet vaker tussendoor zitten en lange afstanden overbruggen zijn hierdoor bijna niet meer mogelijk.

Een manier om meer veiligheid en stabiliteit te ervaren tijdens het lopen of opstaan vanuit een stoel, is het aanschaffen van een rollator. Het is vrij eenvoudig om de beste rollator aan te schaffen die helemaal aan jouw wensen voldoet. Er zijn diverse soorten rollators: zo kun je er een voor binnen kiezen, maar zijn er ook speciale modellen voor buiten. Dankzij de goede grip en de vele andere handige extra’s wordt het nog makkelijker om een rollator te vinden waar je optimaal gebruik van kunt gaan maken.