Normal_normal_normal_ouderen_ouderenzorg

De kwaliteit van de zorg staat steeds meer onder druk vanwege vergrijzing, personeelstekorten en stijgende zorgkosten. Zorgverzekeraar VGZ gaat daarom samen met Brabantse gemeenten werken aan preventie, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Dit meldt Skipr. 

De regio Noordoost-Brabant wil ervoor zorgen dat dementerende ouderen betere psychologische steun krijgen. Daarnaast moet er een betere overgang komen tussen het zelfstandig wonen en het wonen in een verpleeghuis. Ook wil de zorgverzekeraar dat mensen met een ernstig psychiatrische aandoening (EPA) de juiste zorg ontvangen.

Naast het doel om de juiste ondersteuning te bieden, willen de gemeenten en VGZ zich ook richten op preventie. Zo moeten de problemen van overgewicht, roken, drugs- en alcoholgebruik teruggedrongen worden, zoals beschreven in het nationale preventieakkoord. Naast het verbeteren van de leefstijl is het ook belangrijk dat de oorzaken van de ongezonde leeftijd in beeld worden gebracht.

Deze samenwerking is een eerste stap richting een nieuwe samenwerkingsstructuur, die deel uitmaakt van een landelijke afspraak. In elke regio werken de gemeenten samen met de preferente zorgverzekeraar rondom ouderenzorg, ggz en preventie. 

Door: Nationale Zorggids