Normal_vaccin_inenten_ouderen_griepprik

Vanaf volgende week worden mensen die niet mobiel genoeg zijn om naar een vaccinatielocatie te komen, thuis gevaccineerd. De huisarts vaccineert hen met het vaccin van AstraZeneca. De vaccins worden gefaseerd geleverd per provincie. Dit betekent dat Drenthe als eerste provincie extra doses krijgt voor deze doelgroep, aldus het RIVM. 

Ongeveer 70.000 mensen zijn in Nederland niet mobiel genoeg om, met of zonder hulp, naar een vaccinatielocatie te komen. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen die niet naar een vaccinatielocatie kunnen worden vervoerd. Ook mensen uit de medische hoog-risicogroep met een neurologische aandoening bij wie de ademhaling gecompromitteerd is, zoals mensen met ALS of de ziekte van Duchenne, worden thuis gevaccineerd.

Extra vaccins

De huisartsen in Drenthe krijgen eind deze week extra vaccins geleverd voor deze groep. Volgende week volgen leveringen aan huisartsen in Noord-Holland, Overijssel, Groningen en Friesland. De niet-mobiele thuiswonenden in andere provincies zijn daarna aan de beurt, zodra daarvoor weer voldoende vaccins zijn geleverd.

Meer vaccins naar noordelijke provincies

Door een grote levering van AstraZeneca kunnen alle huisartsen in Noord-Holland, Overijssel, Groningen en Friesland deze week hun bestellingen doorgeven. Zij gaan niet alleen de mensen uit de geboortejaren 1956 en 1957, mensen met een BMI boven de 40 en met het syndroom van Down vaccineren, maar ook mensen uit de geboortejaren 1958, 1959 en 1969. Ook de noordelijke provincies krijgen extra vaccins om de niet-mobiele thuiswonenden te vaccineren. De huisartsen krijgen de vaccins voor deze groepen volgende week geleverd. Mensen worden door de huisarts zelf uitgenodigd voor de vaccinatie.

Ziekenhuizen krijgen extra vaccins

In januari zijn 40.000 medewerkers in de directe Covid-zorg in ziekenhuizen gevaccineerd. Woensdag krijgen de ziekenhuizen opnieuw zo’n 39.500 vaccins geleverd. Deze zijn bestemd voor nog niet eerder gevaccineerde medewerkers in 72 ziekenhuizen betrokken bij directe Covid-zorg. Zij krijgen het vaccin van AstraZeneca.

Door: Nationale Zorggids