Normal_vaccin_prik

Bijna driekwart van de 50-plussers die nog geen coronavaccin heeft gekregen, is zeker van plan die te gaan halen. 14 procent twijfelt nog en de rest wil helemaal geen prik. Dit blijkt uit een enquête van seniorenorganisatie KBO-PCOB onder 2.042 senioren. Volgens directeur Marcel Sturkenboom blijkt uit de resultaten dat (social) media bijdragen aan de twijfels. 64 procent van de ondervraagden is ongerust door berichtgeving over het vaccinatiebeleid of vaccins. Er is heldere en eenduidige communicatie nodig, aldus KBO-PCOB. 

Van de mensen die een prik willen, of nog twijfelen, maakt het voor 55 procent niks uit welk vaccin ze krijgen. Toch heeft 83 procent vertrouwen in Pfizer, 68 procent in Moderna, 41 procent in Janssen en 40 procent in AstraZeneca. Het Spoetnik-vaccin uit Rusland krijgt 15 procent vertrouwen.

Weinig vertrouwen in vaccinatiebeleid

Al is de vaccinatiebereidheid groot, bijna twee derde van de senioren heeft weinig vertrouwen in het vaccinatiebeleid van de overheid. “Dat lage vertrouwen is met name te vinden in de groep 50 tot 64 jaar, waar ruim driekwart dit zo voelt. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat veel mensen uit deze groep nog niet gevaccineerd zijn en het nog onduidelijk is wanneer wel. Ook hier is goede communicatie op zijn plaats.”

Oude normaal

Om de samenleving weer naar wat meer ‘normaal’ te brengen, ziet slechts 27 procent de (zelf)tests als een oplossing. Daarentegen wordt als er de mogelijke  oplossing positieve naar het coronapaspoort gekregen. 60 procent van de ondervraagden ziet daar wel heil in. Ook is 67 procent bereid om op jaarlijkse basis een coronavaccin te halen.

Door: Nationale Zorggids