Cosmetische ingreep

Een buikwandcorrectie, liposuctie of haartransplantatie: het zijn cosmetische ingrepen waarvoor veel Nederlanders over de grens kijken. Dat terwijl dergelijke ingrepen ook prima door een Nederlandse kliniek uitgevoerd kunnen worden. De belangrijkste overweging om voor het buitenland te kiezen, is te vinden in het financiële aspect; de prijs/kwaliteit afweging. De niveau van de behandelingen in eigen land ligt in veel gevallen hoger, maar hetzelfde geldt voor de tarieven. De keuze voor een cosmetische ingreep in het buitenland in niet altijd vrijwillig, zeker als men onvoldoende spaargeld heeft voor een behandeling bij een Nederlandse kliniek.  

Geld als hoofdreden

Veel cosmetische behandelingen worden tegenwoordig als pakketdeal aangeboden, in combinatie met een buitenlandse vakantie. Het is goedkoper en men kan vaak sneller worden geholpen. Anderzijds horen we steeds vaker ook over ernstige complicaties als gevolg van een behandeling in het buitenland. Reden voor zorgen onder Nederlandse chirurgen: cosmetische ingrepen brengen risico’s met zich mee, zeker ook in het buitenland.

Doordat de prijsverschillen echter zo evident groot zijn, nemen veel Nederlanders tóch het risico door te kiezen voor een cosmetische ingreep buiten Nederland. 

Borstvergroting

Jaarlijks bezoeken naar schatting honderden Nederlandse vrouwen het buitenland voor een borstvergroting. Het is lastig om dit exact te becijferen, omdat dergelijke behandeling in het buitenland niet via de zorgverzekeraar lopen, waar dit in Nederland wel het geval is. Voor eenzelfde type behandeling betaal je in eigen land soms wel 5.000 euro meer. 

Liposuctie

Een liposuctie, het laten wegzuigen van lichaamsvet, kent een fors prijskaartje. Waar men in eigen land rond de 8.000 euro kwijt is aan een dergelijke behandeling, kan dit in een land als Turkije al vanaf circa 3.000 euro, al dan niet inclusief een vakantie. Hoewel veel klinieken in Turkije redelijk goed staan aangeschreven, loopt men uiteraard wel een aanzienlijk risico op complicaties.

Haartransplantatie

Steeds meer Nederlandse mannen kiezen voor een haartransplantatie, met Turkije als de ideale bestemming. De tarieven voor een haartransplantatie starten in Turkije al vanaf 2.000 euro, terwijl het tarief voor dezelfde behandeling in Nederland zomaar op 8.000 euro kan liggen. Een verschil dat zodoende oploopt tot enkele duizenden euro’s.

Geld lenen voor een Nederlandse kliniek

Met het toenemende aantal medische complicaties na een behandeling in het buitenland, mag men zich inmiddels afvragen of een behandeling in een Nederlandse kliniek niet de voorkeur moet genieten. Goedkope behandelingen verhogen bewezen het risico op complicaties. Is er een alternatief? Je kunt bijvoorbeeld geld lenen voor een cosmetische ingreep. Mocht bij de cliënt onvoldoende spaargeld aanwezig zijn voor een Nederlandse kliniek, dan zou dit voor het laten uitvoeren van ingrijpende cosmetische behandelingen een uitkomst zijn. Het is aannemelijk dat men met deze lening op zoek gaat naar cosmetische chirurgen uit het hogere segment, ook wanneer uiteindelijk zou blijken dat men niet voor een Nederlandse kliniek kiest. 

Persoonlijke lening

Kies je voor de kwaliteit van een Nederlandse kliniek voor een aanstaande cosmetische ingreep, dan is een persoonlijke lening interessant. Je weet hiermee exact wat de totale kosten gaan worden, omdat rente en looptijd vaststaan. Los je versneld af, dan bespaar je op de rentekosten. Wil je precies weten hoe dit zit? Kies dan voor geld lenen bij een kredietbemiddelaar. De bemiddelaar kan je alles vertellen over de meest gunstige persoonlijke lening in jouw situatie, afgezet tegen de looptijd en het aflossingspercentage.

Ben je van plan om vaker gebruik te maken van de lening omdat je meerdere ingrepen wilt doen, dan kan je overwegen om een doorlopend krediet af te sluiten.

Tips voor het vinden van een goede cosmetische chirurg

Hoe zorg je ervoor dat je terechtkomt bij een goede cosmetische chirurg? Zodra je hebt besloten tot een cosmetische ingreep, neem dan eerst contact op met je huisarts. De huisarts heeft vaak direct contact met één of enkele gespecialiseerde en betrouwbare klinieken. Ook kan je zelf onderzoek doen naar de ervaringen van mensen, welke eenzelfde cosmetische ingreep hebben laten doen bij de kliniek naar keuze. Klinieken beschikken daarnaast vaak over een ZKN keurmerk. Dit keurmerk is in het leven geroepen door de brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland, en om hier onderdeel van te zijn moet men voldoen aan gespecificeerde richtlijnen. Het vergroot de kans op een succesvolle cosmetische ingreep, welke je bij voorkeur in één keer goed wilt doen.