Normal_ouderen__ouderenzorg__verpleeghuis

Ondanks het goede nieuws van het kabinet dat er vanaf 5 juni steeds meer kan, is er ook een puntje van zorg: de komst van een digitaal coronacertificaat om te mogen reizen binnen Europa. Marcel Sturkenboom, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB: “Nederland smacht ernaar om weer op pad te kunnen. Het digitale coronapaspoort gaat hierin een belangrijke rol spelen. Maar deze app moet niet ongemerkt een digitale lockdown veroorzaken. Want niet iedere oudere bezit een (geschikte) smartphone.” Dit meldt KBO-PCOB. 

Dat er tal van senioren zijn die geen slimme telefoon hebben, of er wel eentje hebben maar niet modern genoeg voor een overheidsapp, werd eerder al duidelijk met de komst van de CoronaMelder. Deze app is alleen geschikt voor de nieuwere modellen smartphones. Sturkenboom: “Zo zou het kunnen gebeuren, als 75-jarige met een coronavaccin in je lijf, dat de lockdown van nu, ongewild overgaat in een digitale lockdown. Je kan je huis wel uit, maar niet naar de camping in Frankrijk. Computer says no.”

Digi-aardig

Een alternatief zou een geprinte QR-code op een blaadje kunnen, maar dat is ook niet altijd een uitkomst. Sturkenboom: “Is deze actueel genoeg? Kan iemand deze wel printen? Hoe staat het met iemands privacy als je deze laat rondslingeren? Er zijn nog zoveel vragen. Als Nederlanders straks meer vrijheden kunnen krijgen, dan zou dit voor iedereen moeten gelden. Of je nou digibeet bent, niet de juiste smartphone hebt of van alle moderne snufjes bent voorzien.”

Hier geldt ook het principe van KBO-PCOB: wees digi-aardig voor de mensen die, om wat voor reden dan ook, niet mee kunnen komen met een digitaal coronapaspoort. Sturkenboom: “Daarom verwachten we ook van demissionair minister Hugo de Jonge dat hij voor een alternatief zorgt waardoor ook iemand zonder (de juiste) smartphone kan genieten van de hernieuwde vrijheden.”

Door: Nationale Zorggids