Normal_oudere_rollator_ziekenhuis

Wordt een thuiswonende oudere mishandeld? Zorgmedewerkers van het Zwolse Isala Ziekenhuis en hulpverleners in de regio, kunnen dat via een virtual reality-training sneller herkennen. De training is ontwikkeld door Isala, Veilig Thuis IJsselland en het programma Geweld Hoort Nergens Thuis. Artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers in het Zwolse ziekenhuis kunnen deze VR-training volgen via de Isala Academie. Dit meldt Skipr.

Ongeveer 5 procent van de ouderen die thuis woont, heeft te maken met ouderenmishandeling. Meestal is dat financieel misbruik, in andere gevallen gaat het om psychische of lichamelijke mishandeling. Met de VR-training van het Isala, kunnen zorgverleners deze misbruik thuis herkennen.

Inzicht in wat zorgprofessionals kunnen betekenen 

“Je voelt bijvoorbeeld dat het niet pluis is wat er tussen een bejaarde man en zijn dochter in de spreekkamer  gebeurt, maar je besluit verder geen vragen te stellen. Door de VR-bril zie je dan direct wat de gevolgen zijn van jouw keuze”, legt mede-initiatiefnemer Maaike Brunekreef. Situaties kun je opnieuw invullen door andere keuzes te maken. “Je krijgt daardoor echt inzicht in wat jij als zorgprofessionals kunt betekenen voor een patiënt die mogelijk te maken heeft met geweld achter de voordeur.”

Door: Nationale Zorggids